MENINGER: Sondre Ellingsen, barnehageforelder

Barnehagestriden: Hjerterått mot barna!

- Hva skal vi med en gigantkommune som ikke kan ivareta tjenester der folk bor, spør barnehageforelder i dette leserinlegget.

MENINGER: Flertallet i posisjon i Drammen kommune (AP, MDG, V, SV og SP) vil legge ned 3 barnehager og flytte barna ut fra den fjerde, mot barna og foreldrenes behov og ønsker, og med tvilsom begrunnelse i gamle tall fra SSB og økonomi, de vil «spare» 11 mill kr.

Dette vil de gjøre på tross av:

  • Det er i dag 232 barn på søkerliste for barnehageplass
  • Det er en byggeboom i Drammen, det skal bygges flere boliger enn noen gang og flere barn tilkommer enn det SSB tall viser.
  • Drammen kommunes prognose for overskudd 2021 er 190 mill kr.
  • Drammen vil bruke 200 mill. kroner hvert år i 10 år på sykkelveier for de aller sprekeste.
  • Drammen vil bruke 12 mill. kroner på å profilere seg med nye fonter og logoer.
  • Samtidig vil kommunen kutte innen barnehager og helse og omsorg, dvs. de vil ramme de aller mest sårbare.

Kommunen har ikke vurdert, lagt planer eller gitt et konkret tilbud på hvor barn fra nedlagte barnehager skal få plass eller når de får plass. Det er vedtatt politisk at de «fortrinnsvis» skal ha plass i egen kommunedel, samtidig som rådmann har stadfestet at det ikke er ledige plasser per nå og at 232 barn allerede står på venteliste… dette i tillegg til de 149 barna som eventuelt mister plassen, for ikke å glemme eventuelle innflyttere...

Slik svarer politiker Ekle Lund (V) på kritikken fra foreldre: Som betalt politiker har jeg bedre innsikt og bedre kunnskap enn dere.

Tror Drammen kommune og posisjonen at nedskjæringer for å få overskudd er eneste hensikt med en kommune?


Vi foreldre vet faktisk at det er forskjell på bundne og frie midler, ja vi vet at det er forskjell på investeringer og drift, ja vi vet at det er fullt mulig med omdisponering og prioritering av barn og eldre hvis kommunen og politikerne virkelig vil!

Tror Drammen kommune og posisjonen at nedskjæringer for å få overskudd er eneste hensikt med en kommune?

Nei, ideelt sett skal en kommune benytte alle midler på tjenester slik at kommunen går i null (avsetning til disposisjonsfond unntatt).

Hva skal vi med en gigantkommune som ikke kan ivareta tjenester der folk bor, innen egen kommunedel og eget skoledistrikt?

Hele hensikten med kommuneinndelingen i Norge er at kommunene skal levere tjenester der folk bor og har behov. Kommunedelene ble opprettet for å ivareta lokaldemokratiet i den nye gigantkommunen. I denne saken fikk disse én uke på å svare på kommunens høring. Av 10 kommunedeler svarte 1, mens 4 svarte at det ikke var nok tid til å sette seg inn i saken.

Det kan synes som kommunedelene er opprettet som et skalkeskjul for lokaldemokratiet og et spill for galleriet.

Gigantkommunen Drammen ble vedtatt av politikere på tross av meningsmålinger i Drammen som viste at folket var mot, folkeavstemning i Nedre Eiker var mot, Nedre Eiker APs partiprogram var mot og folk i Svelvik ble ikke spurt engang.

Argumentet for sammenslåing var bedre økonomi, robusthet, harmonisering av tjenester og sterkere fagmiljøer, mens det vi har fått er stikk motsatt: Nedleggelse av 3 høykompetente barnehager, barnas løkker gror igjen om sommeren og det legges ikke is på skøytebaner om vinteren, lovt sykehjem i Krokstadelva ennå ikke gjennomført, mens kommunen prioriterer mer sentralt for egen interesse og elite.

Hvordan kan politikerne i posisjon utsette barna for dette samtidig som:

  • Det er pandemi gjennom 2 år med permitterte og oppsagte.
  • Det er priskrise på strøm og flere familier blir avhengig av sosialstøtte. Dette samtidig som det er sterk prisvekst på varer og tjenester.
  • Det er kommet og kommer flere renteøkninger og de mest utsatte er barnefamiliene.

Hva er samfunnsøkonomien i nedleggelse av tre barnehager sett ut i fra dette og utifra hvilke byrder dette medfører for familiene?

Nei Drammen kommune og posisjon: Dette er ikke bare hjerterått, det er uanstendig!

Av
Sondre Ellingsen
Barnehageforelder

Powered by Labrador CMS