MENINGER: Anders Lunde, Nei til Bomring

Drammen får enda mer penger, på tide å snu?

Nei til Bomring, har fått med seg Frp, Krf og Rødt på et nytt forslag om å reversere barnehagenedleggelsene etter at kommunen budsjetterer med en økning i driftsresultatet for 2022 med over 50 millioner.

MENINGER: Tirsdag vedtok et flertall bestående av AP, MDG, SP, SV og V å legge ned tre barnehager, og å flytte en avdeling for barn med særskilte behov. Dette begrunner de med at kommunen må spare penger.

Dette ville de rødgrønne vel vitende om at kommunestyret ikke kjente til kommunens egentlige budsjettrammer. Fordi det er ny regjering, hadde rådmannen varslet å komme tilbake på nyåret med en sak om det endelig vedtatte statsbudsjettet. På toppen av dette, kom det fram før jul at Drammen kommunen fikk 190 millioner kroner mer enn ventet. Midler som gikk rett på sparekonto. Derfor foreslo jeg å utsette saken om å legge ned barnehagene, hvor Nei til Bomring fikk støtte av FRP og KrF.

Allerede i kommunestyret 8. februar skal «Justering av handlings- og økonomiplan 2022-2025 og årsbudsjett 2022» behandles. Og der står det «kommunekassens netto driftsresultat forbedres med 52,7 millioner kroner i forhold til vedtatt årsbudsjett 2022». Da ser det svært underlig ut at de rødgrønne hadde hastverk med å presse gjennom nedleggelser og flytting for å spare 11 millioner kroner.

Når verken det økonomiske eller det praktiske er på plass, burde de rødgrønne ha gått for utsettelse.

Enda verre er det at det har kommet mange meldinger, leserinnlegg og innspill som fremhever at det ikke har vært gode nok utredninger og medvirkningsprosesser. FAUer har ikke blitt hørt, nærutvalg har fått svært korte frister, de ansatte har ikke blitt godt nok hørt. Arbeidstakerorganisasjonenes bekymringer har ikke fått den vekten de burde blitt tillagt. Rådmannen visste blant annet ikke hvor mye det ville koste å flytte Gul avdeling, med de store ombyggingene som må til for at barna skal ha det like godt som de har det på Konnerud. Heller ikke de faglige vurderingene var på plass.

Når hverken det økonomiske eller det praktiske er på plass, burde de rødgrønne ha gått for utsettelse. Kun tre dager etter er det ikke noe reelt behov for å legge ned noen som helst barnehager. Det er aldri for seint å snu!

Nei til Bomring kommer til å foreslå at kuttet i barnehagene reverseres, og med det nedleggelsen av barnehagene. I Drammen er det en storstilt satsning på utbygging av boliger, og en bred enighet om at vi må satse på barnefamilier. La oss snu den dårlige markedsføringen av Drammen som de siste dagers oppslag i avisene har gitt oss, og heller vise at Drammen satser på både boliger og tjenester for de som vil flytte hit. Vi trenger alle barnehagene, og alle de dyktige ansatte som arbeider i dem!

Av
Anders K. Lunde, Nei til Bomring

Kommunestyremedlem i Drammen
edlem av hovedutvalget for oppvekst og utdanning

Powered by Labrador CMS