MENINGER: Anders Wengen
Kommunestyrerepresentant, Drammen Venstre

Endelig en handlingsplan for selvmords-forebygging i Drammen

Arbeiderpartiet, MDG, SP, SV og Venstre har nå vedtatt at det skal utarbeides en handlingsplan for selvmordsforebygging i Drammen. Dette er helt nødvendig og på høy tid!

MENINGER: Arbeiderpartiet, MDG, SP, SV og Venstre har i dag vedtatt at det skal utarbeides en handlingsplan for selvmordsforebygging i Drammen. Dette er helt nødvendig og på høy tid!

I overkant av 600 personer begår selvmord hvert år i Norge. To av tre er menn og mellom 5000 og 6000 etterlatte og nærstående berøres av selvmord hvert år. De personlige kostnadene for de som er berørt er enorme.

Gjennom pandemien har vi fått presentert rapporter som viser at utfordringene med psykisk uhelse er betydelig og voksende.

Vi har sett at dette for de fleste befolkningsgrupper, fra studenter, voksne og barn. Selv om man skal være varsom med å overtolke nasjonale studier på dette feltet, er det likevel grunn til et varsko, når vi får rapporter som viser rundt en fjerdedel av studentene har hatt selvmordstanker de siste 14 dagene og at hjelpetelefonen rapporterer om en økning på 35% fra barn og unge, blant annet fra barn helt ned til 9 år. Studier har også vist at Angst- og depresjonssymptomer hos voksne er nærmere tredoblet under koronatiltakene.

Angst- og depresjonssymptomer hos voksne er nærmere tredoblet under koronatiltakene

I Lov om kommunale helsetjenester fremgår det at kommunens ansvar for å sørge for egne innbyggere går langt. I denne ligger det en forventning om at kommunen skal forebygge, avdekke, avverge, behandle og følge opp selvskading og selvmordsforsøk. Det anbefales derfor at kommunene lager egne handlingsplaner for å forebygge selvmord og selvskading. En slik handlingsplan skal systematisere og profesjonalisere arbeidet med forebygging, behandling og oppfølging, i tillegg til å gi etterlatte og berørte et godt helhetlig tilbud.

Når vi nå får på plass en handlingsplan for selvmordsforebygging, er dette et resultat av betydelig bekymring for dette problemområdet som har vart i mange år. Venstre har foreslått en slik handlingsplan ved jevnlige mellomrom de siste periodene. Nå har en samlet posisjon stilt seg bak en slik bestilling. Vi er glad for å være en del av et politisk samarbeid som tar psykisk helse og selvmordsforebygging på alvor.


Av
Anders Wengen
Kommunestyrerepresentant og medlem i hovedutvalg for helse, sosial og omsorg

Drammen Venstre

Powered by Labrador CMS