TØRKE: Aaron Falk (Eric Bana) følger opp et tilsynelatende tynt spor.
TØRKE: Aaron Falk (Eric Bana) følger opp et tilsynelatende tynt spor.

Tørke, massedrap og latente minner fra «down under»

«THE DRY»: Effektiv australsk krim som sakte røsker opp i to mystiske drapssaker med 20 års mellomrom.

Publisert Sist oppdatert

FILMANMELDELSE

FILMANMELDELSE

Originaltittel: The Dry
Sjanger: Thriller/Krim/Drama

Regissører: Robert Connolly

Manus: Harry Cripps & Robert Connolly (Etter en bok av Jane Harper)

Medvirkende: Eric Bana, Genevieve O’Reilly, Keir O’Donnell, John Polson, Bruce Spence, Julia Blake, William Zappa, Matt Nable, BeBe Bettencourt

Sensur: 12 år

Spilletid: 1t. 57 min.

Terningkast: FEM

FILM: «The Dry» er et klassisk oppbygget krim-mysterium fra en jordbruksorientert småby midt i Australias mektige outback.

Hovedperson Aaron Falk (Eric Bana) kommer tilbake til sin barndomsby etter 20 års fravær, for å delta i sin tidligere barndomsvenn Lukes begravelse.

Falk med sin bakgrunn som føderal politiagent nærmest føler seg forpliktet til å nøste opp i uklarhetene rundt den groteske drapssaken, som forårsaket barndomsvennens og hans lille families død. Straks Falk starter etterforskningen av saken, møter han en enorm fiendtlighet fra deler av lokalbefolkningen - samtidig som betente og dystre sår fra fortiden kommer frem fra fortrengselen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">AVHØRSROMMET:</span> Samarbeidsviljen fra de lokale er fraværende</span>
AVHØRSROMMET: Samarbeidsviljen fra de lokale er fraværende

Små hint

Regissør Robert Connolly bruker detaljer for alt det er verdt, og gir stadig små hint med formålstjenlig timing - akkurat nok til holde på vår oppmerksomhet.

Musikken er helt essensiell i oppbygningen av spenningen, og fungerer ekstremt godt i sin utførelse. Lydbildet følger effektivt opp med sin opplevelsesmessig naturlige fremstilling.

Redigeringen jobber standhaftig og tålmodig med hver scene og anlegger en intens og tett stemning. I flyktige flashbacks blir vi fortalt i små bolker om Falks ungdomstid sammen med sin venn Luke og deres to venninner.

I starten føles det litt utydelig og forvirrer muligens noe, men etterhvert som historien skrider frem blir det lettere å holde tritt.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">LANDSBYGDA: </span>Ikke alt er som det ser ut som</span>
LANDSBYGDA: Ikke alt er som det ser ut som

Nedtonet

Skuespillet er upåklagelig med en opplagt Eric Bana, som drar mye av lasset med sin nedtonede stil. Her har ingen behov for pompøse og overdådige utblåsninger. Samtidig blir han effektivt akkompagnert av et dyktig skuespillerensemble.

Det hele virker veldig naturlig og genuint, og er fundamentalt for troverdigheten i formidlingen av historien. Den tilsynelatende endeløse tørken fungerer også som et perfekt bakteppe.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FORHENVÆRENDE FØLELSER:</span> To tidligere venner finner trøst i hverandre</span>
FORHENVÆRENDE FØLELSER: To tidligere venner finner trøst i hverandre

Ubehageligheter

«The Dry» følger vante triks for sin sjanger, hvor vi gradvis får vite mer og mer i takt med hovedpersonen. Det gir rom til å utvikle et innholdsrikt persongalleri.

Man får fort medfølelse for enkelte av karakterene, som egentlig er et must i slike filmer. Mesteparten av spenningen ligger i hva som egentlig har skjedd, både i nåtid og fortid, men filmen byr likevel på noen ubehageligheter underveis.

Effektiv

Uansett er dette en effektiv og intens historie, som holder oss fokusert og nysgjerrige gjennom hele filmen.

Stemningen og atmosfæren er påtrengende dyster, noe som passer perfekt for historien. Muligens er noe av motivasjonene til enkelte av karakterene litt uklar, og kanskje har det blitt noe forenklet i overførselen fra bok til film - uten at det egentlig svekker helhetsinntrykket i noe særlig grad.

Filmen er heller aldri forutsigbar på noen som helst måte, og det endelig utfallet føles tilfredsstillende. «The Dry» er en solid og meget severdig australsk thriller.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic"><span class=" font-weight-bold" data-lab-font_weight_desktop="font-weight-bold">FLASHBACK:</span> Hva skjedde egentlig for to tiår siden?</span>
FLASHBACK: Hva skjedde egentlig for to tiår siden?
Powered by Labrador CMS