MENINGER: Frode Jacobsen
Stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet

Frihet uten ansvar

Fremskrittspartiet er endelig tilbake der de liker seg best: I opposisjon til alt og alle, uten å måtte ta ansvar for konsekvensene av det de sier eller gjør.

MENINGER: I et usedvanlig lettvint innlegg i Drammen Live24 (31/5) forsøker stortingsrepresentant fra FrP Roy Steffensen å gjøre opp en slags status for Arbeiderpartiet/Senterpartiet-regjeringen. Der treffer han på en hel del. Som når han beskriver konsekvensene av krigen i Ukraina, og hvordan dette også påvirker våre egne lommebøker. Eller at en regjering må være beredt til å handle når landet møter kriser.

Men han bommer på en hel del også. For hva gjorde regjeringen da strømprisene økte kraftig i høst og i vinter? Jo, fikk på plass en historisk strømstøtteordning på rekordtid, en ordning som nettopp sikrer at ikke familiens økonomi kneler når en knusktørr vinter og høst, og galopperende gasspriser på kontinentet, gir dyr strøm i deler av Norge. Det er handlekraft som gir resultater - i motsetning til Steffensens nidvise av et leserinnlegg.

Da Fremskrittspartiet styrte landet gikk de store pengene til enorme skattekutt for folk med store formuer og høye inntekter. De som tjente over 10 millioner fikk 100 ganger så store skattekutt som de som tjener 150 000-200 000. Med Arbeiderpartiet i regjering skjer det motsatte. Allerede i høst leverte vi store endringer av skattesystemet i Norge. 82 prosent får lavere eller uendret skatt, mens alle som tjener mer enn 750 000 får økt skatt. Det er fordeling i praksis. Vi har gjort det rimeligere å ha barn i SFO, gjort det billigere å pendle og fra høsten av blir det for første gang siden 2013 billigere å ha barn i barnehage enn det var året før. I tillegg er vi i gang med en storrengjøring i arbeidslivet med strengere krav til kontrakter, HMS og underleverandører, som gir langt flere en tryggere hverdag på jobben, med sikkerhet for inntekt og familieøkonomien. Dette er endringer som kommer vanlige folk til gode i motsetning til økt usikkerhet og midlertidighet som FrP ivret for i regjering.

Det Steffensen burde vært bekymret for, særlig som representant for et parti som ukentlig foreslår å øke statens utgifter betraktelig, er hvordan partiets forslag vil påvirke renta i månedene som kommer. Er det noe norske familier ikke trenger, er det en politikk for mer penger til alt som driver renta raskere opp enn varslet, med de konsekvensene det får for alle som sitter med et boliglån. De med lån på 3,3 mill., må betale 26 000 kroner mer i året med en prosent mer i rente.

Men jeg regner ikke med at dette gjør inntrykk på Steffensen. Til det tror jeg både han og resten av Fremskrittspartiet er tilbake i rollen de liker best: I opposisjon, der de kan rope høyt og konsentrere seg om sin egen oppslutning, uten å måtte ta ansvar for noe som helst. Den totale frihet, uten ansvar. Det er sikkert like behagelig som det er etterlengtet, men det endrer altså ikke livet til én eneste nordmann, eller løser noen av utfordringene vi har foran oss.

Av
Frode Jacobsen
Stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet

Powered by Labrador CMS