Omfattende sak om menneske-smugling for retten i Drammen

Ni personer pågrepet og fremstilt for varetektsfengsling i Drammen tingrett torsdag.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Alle ni er ifølge politiet siktet for organisert menneskesmugling. Saken har forgreininger til hele Østlandet, inkludert drammensområdet, og både Oslo og Sør-Øst politidistrikt er involvert i etterforskningen.

Hele saken kjøres for Drammen tingrett, opplyser leder for Felles enhet for utlending og forvalting i Sør-Øst politidistrikt, Torill Sorte.

Politiet har over lengre tid etterforsket saken, der flere personer mistenkes for å bidra til organisert menneskesmugling. Alle ni ble pågrepet tidligere denne uka.

Politiet vil foreløpig ikke gi noe mer info om de siktede, utover at flere av dem er også mistenkte for å oppholde seg ulovlig i Norge.

- Menneskesmugling kan innebære at noen med forsett hjelper en utlending til å flytte til et land der man ikke har oppholdstillatelse eller statsborgerskap, uttaler Sorte i en pressemelding.

Mennesker i nød

Overfor DRM24 uttaler Sorte at man arbeider utifra to hypoteser når det gjelder de som har blitt smuglet ulovlig inn i landet:

- Både at det er en tjeneste de ønsker å benytte seg av, men også at det har skjedd mot deres vilje, sier Sorte.

Hun vil foreløpig ikke si noe mer om status for de aktuelle personene, hvor mange det er, hvor de kommer fra eller hvor gamle de er.

- Det dreier seg gjerne om mennesker i nød, kommenterer Sorte.

Utelukker ikke flere pågripelser

- Vi går nå inn i en ny fase av etterforskingen, hvor avhør og gjennomgang av beslag vil være sentralt. Vi kan heller ikke utelukke flere pågripelser i saken. Det er for tidlig å si noe om omfanget. Det vil den videre etterforskingen være med på å kartlegge, sier Sorte.

Menneskesmugling er ikke det samme som menneskehandel. Menneskehandel er når en person ved hjelp av enten vold, trusler, misbruk av sårbar situasjon eller annen utilbørlig atferd tvinger, utnytter eller forleder noen til for eksempel prostitusjon eller tvangsarbeid.

Powered by Labrador CMS