Bane NOR anker Filipstad-dommen til Høyesterett

Borgarting lagmannsrett fant Bane NOR skyldig i uaktsomt drap, etter ulykken på Filipstad i Oslo i 2019. - Vi mener dommen ikke kan bli stående, uttaler Bane NOR.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN/OSLO: Den tragiske ulykken endte med at en gutt fra Drammen mistet livet og to ungdommer ble skadet. Saken har vært vurdert i to rettsinstanser – først i Oslo tingrett i 2020, deretter i Borgarting lagmannsrett, som avsa sin dom 24. august i år.

Tingretten fant Bane NOR skyldig i brudd på sikkerhetsstyringsforskriften, men frifant selskapet for uaktsomt å ha forvoldt død og kroppsskade. Lagmannsretten fant imidlertid Bane NOR skyldig på alle punkter.

Bane NOR mener de prinsipielle spørsmålene saken reiser er egnet for avklaring i Høyesterett.

– Høyesterett kan klargjøre spørsmålet om hvor grensen skal gå mellom vårt ansvar og folks ansvar for egen sikkerhet. Vi skal jobbe for å beskytte allmennheten og advare mot fare i forbindelse med jernbanen. Bane NOR er imidlertid helt avhengige av at folk respekterer våre barrierer og ikke tar seg ulovlig inn på forbudte områder, sier Gorm Frimannslund, konsernsjef i Bane NOR.

Opprettholdes dommen om brudd på sikkerhetsstyringsforskriften, altså for å ha sikret området for dårlig, er et annet spørsmål om Bane NOR også skal straffes for selve ulykken og dens konsekvenser, uttaler selskapet i en pressemelding.

– Når kan vi som foretak dømmes for å ha forvoldt skade eller død, etter at folk har tatt seg ulovlig inn på vårt område? Vi ønsker svar på alle disse spørsmålene. Dette handler om viktige prinsipper, både for oss og for mange andre virksomheter, sier Frimannslund.

Powered by Labrador CMS