GIR SOSIAL SELVSTENDIGHET: De nye punktskriftmenyene hos Peppes Pizza på Strømsø fikk terningkast seks under ilddåpen tirsdag kveld.

Svaksynt-jubel for punktskrift hos Peppes

Blindeforbundets Ungdom vet hvor de skal legge byturen neste gang. Da Peppes Pizza skulle lage ny meny tok de initiativet fra forbundet på strak arm og lanserte full meny i punktskrift - så også de som ikke kan se kan lese den.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: De fleste av oss har antagelig ikke tenkt over problemstillingen selv, men det er faktisk en betydelig andel av befolkningen som opplever den samme utfordringen hver gang de skal ut og spise.

- Vi kan jo ikke lese en vanlig meny, med mindre den er tilgjengelig som voiceover på Internett. Så da er man nødt for å få noen andre til å lese høyt, forteller styreleder i Norges Blindeforbunds Ungdom, Silje Solvang (21) fra Drammen.

- Å kunne lese selv og slippe at sidemannen skal drive høytlesning gjennom en full meny tar lang tid. Og så er det dette med selvstendighet og å kunne være selvstendige i hverdagen som vi brenner for, sier Solvang.

Hun er en av seks representanter fra forbundet vi møter hos Peppes Pizza på Strømsø Torg, hvor to er blinde og fire sterkt svaksynte.

En mangelvare

Og her har den fremmøtte gjengen fra Blindeforbundets Ungdom region øst har akkurat fått de ferske menyene i hendene for første gang. Begeistringen er ikke til å legge skjul på.

Mens fingrene flyr elegant over punktskriften som pianotangenter, kommer det fram at punktskriftmeny på restaurant, definitivt er mangelvare. Det tilrettelegges for blinde og svaksynte som følge av lovpålagte krav ute i offentligheten, men når det gjelder matbestilling i sosiale lag er det ingen universelle regelverk som gjør livet enklere.



- Dette burde være en mulighet på alle spisesteder, er konklusjonen.

Og det bringes oss til neste punkt i prosessen. Hva skjer videre når man har funnet ut hva man skal ha?

- Der peker du på en artig utfordring. Det å skaffe seg øyekontakt med servitørene er naturligvis en utfordring, ler blinde Henning Knudsen (27).

Som leder i lokalavdelingen i blindeforbundet slår han et slag for at alle QR-kodemenyene som poppet opp som bestillingsmetode under pandemien, får bestå - gjerne ved siden av punktskriftmeny.

- Det gjorde livet mye enklere. I en drømmeverden hadde det vært en perfekt kombinasjon. Hvis ikke er det bare å håpe at man har en oppmerksom servitør, forteller han.

Godt inne i menyen er det klart at det er flere ting som frister, og gjengen er allerede i gang med bestillingen.

Markedsleder og innehaver Rashim Sharma ved Peppes på stasjonen påpeker paradokset ved at menyer gjerne produseres på mange språk, men altså ikke for blinde.

- Merkelig at flere ikke har tenkt på dette tidligere, sier hun.

Ektemann og Peppes-driver Rajesh Sharma påpeker at Peppes faktisk hadde punktskriftmenyer på midten av 90-tallet.

- Men så ble det borte igjen. Uansett har dette kommet for å bli hos oss, slår han fast.

TRIVELIG TRIO: Peppes-driver Rajesh Sharma, Silje Solvang i Blindeforbundets Ungdom og Peppes-driver Rashim Sharma er alle begeistret over å kunne vise frem de nye menyene.

- Håper flere følger etter

Tiltaket har blitt en realitet med støtte fra Kulturdepartmentet, og Peppes betegner det som en vinn-vinn-situasjon. Det er tross alt 320.000 medlemmer i Blindeforbundet i Norge, som nå kan lese menyen selv på en av landets største restaurantkjeder.

Peppes-driverne i Drammen håper at de kan bli en foregangsmodell som gjør at flere aktører i bransjen åpner øynene for de svaksyntes utfordringer, og følger etter det gode initativet.

- Blindeforbundets Ungdom jobber for full samfunnsmessig likestilling og sosial inkludering av unge synshemmede. For å få det til er tiltak som dette viktig, forteller Silje Solvang.

Peppes Pizza er en del av Dely som også driver kjedene TGI Fridays, Starbucks, La Baguette, Kjøkken og Kafe, Eataly med flere i Norge. Nå vil Dely se på mulighetene for at flere av serveringsstedene kan få punktskrift på menyen.

Powered by Labrador CMS