DRAPSVÅPEN: I møte med en rabiat 14-åring fikk en handlekraftig butikkansatt sjokk over trusselen han stod overfor - en nesten halvmeter lang «Rambo»-kniv.

14-åring med machete i basketak med butikkansatt etter nasking

Gutten forsøkte å stikke av flere ganger etter tyveri av en sjokoladeplate. En snarrådig refleks fra den ansatte kan ha forhindret en langt mer alvorlig sak da 14-åringen forsøkte å dra den enorme kniven opp av bukselinninga.

Publisert Sist oppdatert

RUNDTOM: Den dramatiske episoden fant sted på Rema 1000 i Tollbugata tidligere denne uka. Lite ante assisterende butikksjef Brede om hva som ventet da han var innom arbeidsplassen på fritiden for å handle inn til idrettslaget han er med i. 

- Jeg hadde med sønnen min og var egentlig ferdig med handlingen da jeg la merke til en ungdomsgjeng med noen jeg dro kjensel på for stjeling og fikk en dårlig magefølelse. En av dem gikk inn, og jeg fulgte etter fra parkeringsplassen for å følge med litt. Da oppdaget jeg at han stjal en sjokoladeplate, og gikk ut forbi kassene uten å betale for seg, forteller Brede.

Han stoppet den unge sjokoladetyven og konfronterte han med naskingen, og spurte deretter om han kunne bli opp på kontoret.

HER SKJEDDE DET: Ved kassene/utgangen på matbutikken ble 14-åringen stoppet.

- Jeg hadde egentlig bare tenkt å få tilbake sjokoladeplata, og be han ikke vise seg her igjen. Men etter at han først sa ja, tok han to skritt med meg før han forsøkte å løpe avgårde. Jeg fikk holdt han igjen, men han var helt rabiat og forsøkte å stikke av flere ganger samtidig som jeg snakket med politiet på telefonen, forteller Brede.

- Etter hvert fikk jeg han med meg opp og foran meg inn i gangen så jeg hadde litt kontroll på han, sier Brede - før situasjonen plutselig skulle ta en langt mer dramatisk vending.

- Da så jeg at det stakk en kniv opp fra buskelinninga hans, og i det jeg oppdaget det forsøker han å dra opp kniven med høyrehånda. Jeg rakk akkurat å stoppe han og få vekk armen hans, før jeg fikk kniven opp av buksa hans og la den vekk, sier Brede.

STORT SKADEPOTENSIALE: En så stor kniv med mottakere på begge sider hører trolig ikke hjemme andre steder enn i krig.

En halvmeters drapsvåpen

Han forteller at han fikk sjokk over det han så. Like etter ankom politiet stedet, og beslagla det de skal ha karakterisert som en machete på grunn av størrelsen.

- Den så rett og slett brutal ut, sier Brede. 

Bare knivbladet alene målte 39 centimeter - med skaftet snakker vi nesten en halvmeter kniv, av en utforming som ikke har noe som helst annet logisk bruksområde enn å gjøre mest mulig skade på et offer.

- Av andre som overhørte de andre fra gjengen som stod utenfor, fikk jeg høre at jeg skulle grisebankes når jeg kom ut igjen. Jeg var ikke veldig bekymret over det akkurat da ettersom politiet var der. Men dette forteller jo litt som hva disse ungdommene kan finne på. Jeg tør jo ikke tenke på hva som kunne skjedd, sier han.

De aktuelle ungdommene har alle innvandrerbakgrunn og er i midten av tenårene.

Politiet har bekreftet hendelsen og at gutten ble kjørt hjem til foreldre i etterkant. Gutten blir anmeldt for både tyveriet og bæring av kniv på offentlig sted, men er under den kriminelle lavalder og kan derfor ikke straffes.

- Et økende problem

Sammen med broren driver Brede Rema-butikken ved Rundtomsvingen, og opplever stadig utfordringer med nasking og tyverier. Flere ganger i uka blir det tatt butikktyver, men det er spesielt én kategori som utgjør et stort problem, ifølge butikksjef Jørund Martinsen.

- De er de kriminelle ungdomsgjengene med innvandrerbakgrunn. De har ingen respekt, setter seg fysisk til motverge og vi opplever mye trusler, forteller en oppgitt Martinsen.

Han forteller at trenden bare blir verre og verre.

-  Her har Drammen og Tollbugata et problem som noen må ta tak i. Norge og politikerne må våkne opp, er beskjeden fra butikksjefen.

Powered by Labrador CMS