Mange risikerer solskader selv om det er overskyet Shutterstock

3 av 10 dropper solkrem i påsken – farlig selv når det er overskyet

– UV-strålene trenger gjennom skydekket likevel og med vinterblek hud er vi ekstra utsatt, sier farmasøyt.

Publisert

NORGE: Ifølge en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Farmasiet innrømmer 1 av 10 at de ble solbrente i påsken i fjor. Hele 4 av 10 svarer at de ikke smurte seg i det hele tatt. I aldersgruppen 18-29 år var det 2 av 10 som ble solbrent i fjor påske.

Det ser ikke ut til at det blir annerledes i år. 3 av 10 forteller at de ikke har tenkt å kjøpe solkrem fordi de sjelden eller aldri bruker det.

– Det er urovekkende at mange fortsatt ikke forstår alvoret. Påsken er en tid hvor vi er mye ute, enten det er sol eller ikke, og mange har også blek vinterhud. Da er det viktig å smøre seg ofte og med høy faktor, akkurat som på en fin sommerdag, sier farmasøyt i Farmasiet, Katrine Båserud Mathisen.

Må ta UV-stråler mer på alvor 

Blant de som sier de smører seg i påsken, svarer flesteparten at de kun smører seg én gang i løpet av dagen. Båserud Mathisen mener det er for sjelden. – Man bør egentlig smøre seg minst hver andre time når man er utendørs. Påsken kommer tidligere i år enn i fjor, men det betyr ikke at solstrålene ikke tar godt. Når det er delvis skyet kan faktisk refleksjon fra skyene gjøre mengden UV-stråling høyere enn når det er klarvær sier hun, og legger til: – Hvor sterk UV-strålingen er avhenger av flere faktorer. For eksempel er det mer stråling når solen står høyt på himmelen, og nysnø kan reflektere opptil 90 prosent av UV-strålene og faktisk fordoble strålingen.

Usikre og dårlig forberedt 

På spørsmål om folk har forberedt seg til påske ved å kjøpe solkrem svarer 27 prosent at de ikke skal kjøpe i det hele tatt, mens samme antall skal bruke solkremen de kjøpte i fjor. Halvparten av de som skal ty til fjorårets solkrem er derimot usikre på datostemplingen. Båserud Mathisen minner om at det uansett er bedre å bruke fjorårets solkrem, enn ingen solkrem.

– Hvis solkremen oppbevares riktig har de som oftest en holdbarhet på 3-5 år fra de er produsert, og typisk en holdbarhet på 12 måneder etter åpning. Det beste er å oppbevare solkremen tørt, mørkt og i romtemperatur. Hvis fjorårets solkrem har ligget mye i sola, så ville jeg vært mer forsiktig enn hvis den har vært oppbevart riktig.

Noen tror også at solkrem med høy faktor hindrer vitamin D-opptak.

- Du får fremdeles alle de gode helseeffektene av sola, slik som vitamin D, selv om du bruker høy faktor.

Til påsken anbefales minst faktor 30, og at den har beskyttelse mot både UVA- og UVB-stråler, sier hun og avslutter:

– Ta på solkrem en halvtime før du skal ut, og pakk med deg en solkrem om du skal ut i noen timer. Det at vi nordmenn er på verdenstoppen i hudkreft burde være en statistikk vi snur på så fort som mulig.

Powered by Labrador CMS