REKORDLITE IS: Iskanten ligger uvanlig langt nord for Svalbard i forhold til normalen og det er svært uvanlig med stort sett isfrie forhold rundt Svalbard i februar, ifølge Meteorologisk Institutt.

Åttende varmeste februar noensinne

Det var en mild februar i store deler av landet, hvor Tromsø og Finnmark hadde den høyeste temperaturen over normalen. Landet samlet fikk 30 prosent mer nedbør enn normalt. Utbredelsen av sjøis i Arktis er den nest laveste som har blitt observert for februar.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: I det meste av landet var februar «Varm» eller «Svært varm». Klassifikasjonen varierte mellom «Normal – mild» i deler av Sør-Norge til «Ekstremt varm» i et mindre område i Troms.

– Landstemperaturen var 2,7 grader over normalen. De største avvikene var 4-5 grader over normalen i indre strøk av Troms og Finnmark, forteller klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

I størstedelen av landet var februar «Normal – våt» eller «Våt». I Sør-Norge var det i enkelte områder i sørøst «Normalt – tørt», mens det i Nord-Norge var «Svært våte» og til dels «Ekstremt våte» områder. For hele landet samlet falt det 30 prosent mer nedbør enn normalt. De største avvikene var fra dobbelt så mye nedbør til tre ganger så mye nedbør som normalt på enkelte stasjoner i Troms og Finnmark og i vanligvis tørre strøk i Innlandet og Vestland.

Lufttemperatur

I det meste av landet var februar «Varm eller «Svært varm». Klassifikasjonen varierte mellom «Normal – mild» i deler av Sør-Norge til «Ekstremt varm» i et mindre område i Troms.

Landstemperaturen var 2,7 grader over normalen. Måneden ble den 8. varmeste i en måleserie som går tilbake til 1900.

De største avvikene var 4-5 grader over normalen i indre strøk av Troms og Finnmark. I Innlandet, Viken, Vestland og Møre og Romsdal hadde enkelte stasjoner avvik på fra 1 grader til 1,5 grader over normalen. Værstasjonen Utsira fyr (Rogaland) satte februar-rekord for høy månedstemperatur med 5,6 grader. Stasjonen har målinger tilbake til 1867.

De varmeste stasjonene var

 • Røvær (Haugesund, Rogaland) 5,7 grader (3,0 grader over normalen)
 • Utsira fyr (Rogaland) 5,6 grader (2,8 grader over normalen)
 • Kvitsøy – Nordbø (Rogaland) 5,5 grader ( 2,7 grader over normalen)

De kaldeste stasjonene var

 • Sihccajavri (Kautokeino, Troms og Finnmark) -9,7 grader (3,5 grader over normalen)
 • Karasjok – Markannjarga (Troms og Finnmark) og Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark) -9,5 grader (hhv 4,4 grader og 3,9 grader over normalen)
 • Kautokeino (Troms og Finnmark) -8,7 grader (5,0 grader over normalen)

Høyeste maksimumstemperatur var 14,2 grader, som ble registrert den 15. på Tafjord (Fjord, Møre og Romsdal). Gjennomsnittet av høyeste temperatur i Norge i februar i normalperioden 1991-2020 er 13,4 grader. Laveste minimumstemperatur var -36,2 grader, og ble registrert den 22. på Cuovddatmohkki (Karasjok, Troms og Finnmark). Gjennomsnittet av laveste temperatur i Norge i februar i normalperioden 1991-2020 er -37,7 grader.

Nedbør

I størstedelen av landet var februar «Normal – våt» eller «Våt». I Sør-Norge var det i enkelte områder i sørøst «Normalt – tørt», mens det i Nord-Norge var «Svært våte» og til dels «Ekstremt våte» områder. For hele landet samlet falt det 30 prosent mer nedbør enn normalt.

De største avvikene var fra 100 til opp mot 200 prosent mer nedbør enn normalt på enkelte stasjoner i Troms og Finnmark og i vanligvis tørre strøk i Innlandet og Vestland. Et par stasjoner i Agder og Vestfold og Telemark fikk fra 40 til 50 prosent mindre nedbør enn normalt.

De våteste stasjonene var

 • Kvitfossen i Vågan (Nordland) 491,1 mm (81 prosent mer nedbør enn normalt)
 • Opstveit (Kvinnherad, Vestland) 408,1 mm (34 prosent mer nedbør enn normalt)
 • Øvstedal (Voss, Vestland) 397,4 mm (28 prosent mer nedbør enn normalt)

De tørreste stasjonene var

 • Otta – Skansen (Sel, Innlandet) 13,5 mm (ingen normal ennå)
 • Sihccajavri (Kautokeino, Troms og Finnmark) 18,6 mm (28 prosent mindre nedbør enn normalt)
 • Krokstadelva – Langeløkka (Drammen, Viken) 20,4 mm (32 prosent mindre nedbør enn normalt)

Høyeste døgnnedbør var 221,9 mm, og ble registrert den 9. på Kvitfossen i Vågan ((Nordland). Dette er den 3. høyeste døgnnedbørmålingen som er registrert i Norge, og overgås bare av 229,6 mm på Indre Matre (Kvinnherad, Vestland) 26.11.1940 og 223,0 mm på Opstveit (Kvinnherad, Vestland) 15.11.2005. Gjennomsnittet av største døgnnedbør i februar i normalperioden 1991-2020 er 100 mm.

Sjøis

Utbredelsen av sjøis i Arktis for februar er den 2. laveste utbredelse som har blitt observert for februar med satellittmålinger og er svært lav i forhold til normalperioden, 1991-2020, for februar.

På regional skala, rundt Svalbard, er sjøisutbredelsen lavere enn normalt i forhold til 1991-2020, og er blant de 5 laveste observert i dette området for februar. Iskanten ligger uvanlig langt nord for Svalbard i forhold til normalen og det er svært uvanlig med stort sett isfrie forhold rundt Svalbard i februar.

Powered by Labrador CMS