Test: Miljødekk gir dårligere sikkerhet

Det er fristende å velge dekk med lav rullemotstand til elbilen for å få lengre rekkevidde, men det går utover sikkerheten, viser NAF-magasinet Motors ferske sommerdekktest.

Publisert

BIL OG MOTOR: - Sommerdekktesten viser at man kommer lengre på flere måter. Elbilen kommer lengre, men det blir jammen bremselengden også, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Flere miljødekk eller eco-dekk var med i testen til Motor. Fra dekkprodusentene Nokian, Michelin og Continental var både ordinære sommerdekk og eco-dekk med. Forskjellene var store på bremselengde og veigrep, særlig i sving på våt vei.

- Akkurat disse to egenskapene til dekkene er viktige for trafikksikkerheten, slår Sødal fast.

- Miljødekkene er betydelig dårligere enn de beste dekkene i testen på sikkerhet, fortsetter han.

10 meter forskjell i bremselengde

I bremsetesten på vått føre var forskjellen mer enn en billengde mellom bilen med det beste miljødekket og bilen med dekkene som var testens beste i denne delen. Det dårligste miljødekket var over to billengder unna.

- Bremsetesten var i vanlig landeveishastighet, 80 kilometer i timen. En forskjell på nesten ti meter mellom testens beste dekk og det dårligste miljødekket er mye og kan utgjøre forskjellen på å unngå en krasj eller ikke, sier NAF-rådgiveren.

Mister veigrep på våt vei

Miljødekkene bød også på overraskelser ved at de mistet grepet lett da de ble kjørt i sving på vått underlag. Da snakker vi ikke om en krapp sving, men en slak sving som skal være uproblematisk å forsere med gode dekk i 100 kilometer i timen. Eco-dekkene fra Michelin mistet veigrepet helt og bilen var på vei ut av testbanen, mens eco-dekkene fra Continental mistet grepet og bilen fikk en 360-graders snurr i samme slake sving.

- Det er særlig på våt vei at eco-dekkene skiller seg negativt ut. Akkurat dette føret er det som skiller de trafikksikre dekkene fra de som ikke er det, sier Nils Sødal.

- Så selv i 2022 er det sånn at for å lage dekk som senker drivstofforbruket, må produsentene kompromisse på sikkerheten, fortsetter han.

Lav rullemotstand på dekkene er særlig aktualisert med elbiler. Rekkevidden betyr mer når man kjører elbil enn en diesel-bil med stor drivstofftank.

- Dekkvalget står mellom lengre rekkevidde eller god sikkerhet. Det er viktig å huske at dekkene er bilens eneste kontakt med bakken. Derfor bør de være av god kvalitet og sikkerheten er viktig både for deg og dine, og ikke minst dine medtrafikanter, sier Nils Sødal.

- Derfor er det lurt å sjekke hva slags dekk elbilen du vurderer å kjøpe leveres med. Og trenger du nye sommerdekk til elbilen må du vurdere hva som er viktigst; lengre rekkevidde eller sikkerhet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS