6 av 10 slår av varmen - frykter rekordmange frostskader

Å slå av varmen i enkelte rom i hjemmet kan bli skjebnesvangert.

Publisert

NORGE: I en fersk spørreundersøkelse for Tryg Forsikring svarer 61 prosent at de har slått av oppvarming av enkelte rom i hjemmet på grunn av høye strømpriser.

– Vi frykter rekordmange frostskader i vinter, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg.

I spørreundersøkelsen, som er foretatt av YouGov i september, svarer flere kvinner (68%) enn menn (54%) at de har slått av varme i enkelte rom. Aldersmessig er høyeste andel (67%) i gruppen 50-59 år, og lavest (52%) i alderen 18 til 29 år.

– Det er forståelig at folk forsøker å spare penger der de kan, men det er overraskende mange som svarer at de allerede har slått av all varme i enkelte rom. Før man tar så drastiske skritt bør man sette seg inn i hvor vannrørene går i boligen, bak hvilke vegger og i hvilke rom, og i hvert fall sørge for lugn temperatur der for å unngå frosne vannrør når kulda kommer. I verste fall kan det være uaktsomt å slå av varme i rom med vannrør hvis det oppstår en frostskade som kunne vært unngått, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Flest i Vestland

Geografisk finner en høyest andel i Vestland hvor 70 prosent sier de allerede har slått av varme i enkelte rom, og lavest i Troms og Finnmark med kun 35 prosent.

– Vi anbefaler jevn lugn temperatur, helst over 10 grader, i rom med tilknytting til vannrør. Er rommet ikke for stort kan en liten ovn klare det, og små ovner stående jevnt på rundt om i huset er bedre enn å ha en stor som skal varme opp flere rom. Husk også at i et uoppvarmet rom blir overflatene kalde, og sammen med fukt kan det skape kondens som igjen kan føre til muggsopp og dårlig inneklima, sier Brandeggen.

Rekordmange vannskader i fjor

Vannskader oppstår oftere enn innbrudd og brannskader, og statistisk blir det meldt inn én vannskade hvert åttende minutt til forsikringsselskapene, viser tall fra Finans Norge.

Forsikringsbransjen registrerte i fjor rekordhøye 78.453 vannskader til en erstatningskostnad på 3,4 milliarder kroner. Anslagsvis 10 prosent av antall vannskader er knyttet til frost.

«Undersøkelsen er gjennomført av analyseinstituttet YouGov. Det er i perioden 07. - 12.09.22 gjennomført til sammen 965 CAWI-intervjuer med personer i alderen 18+ år.»

Powered by Labrador CMS