Boliginnbrudd opp 33% i fjor

Færre hjemme på dagtid og kveld gjør det enklere for tyvene. I fjor økte antallet boliginnbrudd og tyverier fra private med 33 prosent, viser forsikringstall.

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Nå er vinningskriminaliteten tilbake på samme nivå – eller over – som før koronapandemien. Og det kan se ut som det bare blir verre, ifølge forsikringsselskapet If.

– Da alle var så mye hjemme, ble det vanskelig for tyvene. Faktisk ligger antallet innbrudd og tyverier fra private nå på et høyere nivå enn i 2019. Aktiviteten til mobile vinningskriminelle fra utlandet har tatt seg overraskende raskt opp igjen. Disse bandene står for en vesentlig del av vinningskriminaliteten i Norge, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

I fjor ble det meldt inn drøyt 31 600 boliginnbrudd og tyverier til forsikringsselskapene her i landet, viser tall fra bransjeorganisasjonen Finans Norge. Året før var tallet bare omkring 23 800.

Peker på mobile bander

– I 2019, før koronapandemien, lå nivået på 26 700 innbrudd og tyverier som er dekket på innboforsikringen. Så vi ser en kraftig økning. Innen andre områder er det også et hopp, som biltyverier, bilinnbrudd og tyveri av katalysatorer og bildeler. Dette er viktige jaktmarker for utenlandske vinningskriminelle gjennom mange år, selv om det går i bølger, sier Clementz.

Utenlandske bander har ofte spesialisert seg på noen få områder, som båtmotortyverier eller innbrudd hjemme hos folk. De er svært drevne fagspesialister på sine felter, ifølge If.

– Vi regnet med at vinningskriminaliteten ville returnere til samme nivå etter stengte grenser og koronapandemi med folk hjemme. Nå kan det se ut som den øker, og utviklingen er bekymringsfull, sier Clementz.

Ifølge ham bør folk ta signalement, notere bilnumre og kontakte politiet hvis de ser folk eller biler som oppfører seg mistenkelig i nabolaget. Observasjonene og notatene kan bli viktige for politiets arbeid.

– Vi vet at mange vinningskriminelle spaner på forhånd for å se seg ut boliger som kan være attraktive eller ganske enkle å bryte seg inn i, sier kommunikasjonssjefen i If.

Stjeler smykker og dyre vesker

Det er først og fremst små, verdifulle gjenstander innbruddstyvene er på jakt etter:

Eventuelle kontanter, smykker, dyre solbriller, mobiltelefoner, nettbrett, PC-er, elektrisk verktøy, dyre vesker og merkeklær.

– Vi ser også at kostbare sykler er ettertraktet. Når du er hjemme, husk oppbevare sykkelen låst i låst bod eller garasje. En bøylelås eller to skaper mye bry for tyvene, sier Clementz.

Powered by Labrador CMS