OFFENTLIG FYRVERKERI: Her fra Holmennokken, slik det pleier å være. Området er sperret for publikum under oppskytingen, men det samles vanligvis mennesker på begge sider av elva.

FHI og Helsedirektoratet mener kommunens fyrverkeri-nekt er feil:
- Vil følge opp dette over nyttår

Drammen avlyste årets fyrverkeri av hensyn til smittefare. Den begrunnelsen får liten faglig støtte. Flere av byens politikere reagerer nå på at administrasjonen har overkjørt folkestyret i en sak som har vært politisk bestemt.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Drammen kommune valgte for andre år på rad å avlyse det offentlige fyrverkeriet i kommunal regi, i starten av romjula. Avgjørelsen ble begrunnet i smittefare, og innebærer en tolkning av fyrverkeriet som arrangement etter den nasjonale coronaforskriften.

Andre store byer som for eksempel Bergen, Stavanger og Tromsø har imidlertid tolket regelverket annerledes, og vil avholde fyrverkeri som vanlig. Avgjørelsen ble tatt i smittevernrådet i Drammen kommune etter julehelga. Der har blant annet lokale helsemyndigheter gitt sitt smittevernfaglige innspill.

- Dette handler om en forhåndsannonsert hendelse på et gitt sted med intensjon om å trekke folk, som gjør at vi mener det faller inn under den definisjonen. Det er imidlertid en utfordring med forskrifter at det kan tolkes forskjellig, sier smittevernoverlege Einar Sagberg til DRM24.

Beredsskapssjef i Drammen kommune, Sten Petter Aamot, opplyser til DRM24 at hovedbegrunnelsen for at man valgte å avlyse var begrensningen på smittevern og ansamling av mennesker.

- Hovedsakelig går dette å følge de retningslinjene som gjelder i forhold til utendørsarrangementer og at det ville være snakk om mer enn 100 mennesker samlet. At det kan vurderes annerledes andre steder er ikke umulig i forhold til befolkningstetthet, sier Aamodt.

- Handler uten myndighet

Avgjørelsen fra administrasjonen høster kraftig kritikk fra flere kanter av det politiske miljøet i byen.

Varaordfører Ståle Sørensen (Ap) mener adminsitrasjonen ikke har myndighet til å trekke tilbake politiske vedtak uten grundig skriftlig utredning og begrunnelse. Han viser til at det er en politisk beslutning å sette av penger til fyrverkeri.

Han etterlyser også en forholdsmessighetsvurdering av tiltaket, og mener administrasjonen ikke har brukt smittevernloven korrekt. Nå vil han følge opp saken etter nyttår.

- En begrunnelse må også gå på de negative effektene av vedtaket utover det smittevernfaglige. Jeg har veldig vanskelig for å forstå det smittevernfaglige. Det kommunale fyrverkeriet kan sees fra store deler av byen og man trenger ikke samle store mengder mennesker på samme sted, sier Sørensen.

Han mener avlysningen vil virke mot sin hensikt.

- Det som skjer nå er at folk heller skyter opp eget fyrverkeri. Vi vet mye om hvilke skader dette ofte skapter dessuten har man mindre kontroll på dette. Det er også bakgrunnen for at vi har ønsket å satse på et kommunalt fyrverkeri, sier Sørensen.

- Folkestyret er satt på siden

Sørensen får støtte av Ulf Erik Knudsen (Frp), som også sitter i formannskapet, som til vanlig behandler lokale corona-tiltak.

- Et fyrverkeri vil neppe ha noen effekt på smitte. Det stiller jeg meg uforstående til. I dagens situasjon hadde folk trengt dette som noe hyggelig å markere nyttårsaften med, uttaler han til DRM24.

Han mener saken underbygger et inntrykk av «en kommune med svært uryddig styring, eller mangel på styring».

- Folkestyret, i denne sammenheng representert ved formannskapet, er satt på siden, sier Knudsen.

Ordfører Monica Myrvold Berg har ikke besvart spørsmål fra DRM24 om saken burde vært behandlet av formannskapet.

FHI: - Smittevernmessig uproblematisk

Avgjørelsen til Drammen kommune får intet faglig eller juridisk godkjent-stempel fra FHI eller Helsedirektoratet.

Helsedirektoratet opplyser overfor Dagbladet at fyrverkeri i seg selv ikke betegnes som et arrangement, da dette er noe folk ser på fra avstand.

- Dersom arrangøren «tar sikte på å samle mennesker, kan det imidlertid anses som et utendørs arrangement», med de begrensningene som da gjelder.

Ifølge fagdirektør for smittevern i Folkehelseinstituttet, Frode Forland, er «offentlige fyrverkerier i større byer i utgangspunktet uproblematisk».

- Det er jo hyggelig at folk får oppleve fyrverkeri. Det er jo mange som vil velge å gjøre det fra balkongen eller fra der de bor. Men noen bor jo med utsikt andre veien. At folk da går ut for å se på fyrverkeri på nyttårsaften, tenker jeg er smittevernmessig uproblematisk, hvis ikke det er sammenstimlinger med veldig mange mennesker på liten plass, sier Forland til avisa.

Ifølge FHI-direktøren er et «utendørsarrangement alltid mindre problematisk enn arrangementer innendørs».

- Uteområdet i våre store byer er jo stort. Det går jo an å tenke rundt det på den måten, synes jeg.

Powered by Labrador CMS