ISLAGT: Både Bragernes torg, Strømsø Torg og bygatene i sentrum er fulle av is.

Derfor er gatevarmen skrudd av i sentrum

Mange er vant til å ferdes på bar mark vinterstid på byens gågater og torg. Slik er det ikke lenger. Årsaken er strømsparing.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Vanligvis er drammenserne bortskjemt med varme i fortau, gater og torg i sentrum som holder asfalt og brostein ren for snø og is.

Fjernvarmeanlegget som er tilkoblet bakken i sentrum innebærer at man skal kunne gå snø- og isfritt fra rådhuset til over Ypsilon. Men det eneste stedet varmekablene i bakkene synes å være påslått nå, er nettopp rundt selve rådhuset. Ellers er sentrum stort sett en eneste stor skøytebane.

- Det stemmer, det eneste stedet varmen er på forøvrig er i undergangene, bekrefter virksomhetsleder for samferdsel, vei og park i Drammen kommune, Frode Vestgarden.

Sparetiltak

Han kan også forklare hvordan det hele henger sammen. Det er nemlig politikerne som i stor grad har besluttet at byens innbyggere skal ferdes i sentrum med livet som innsats. Årsaken er strømregninga.

Vedtaket ble gjort i forbindelse med behandling av kommunebudsjettet for 2021 (i desember 2020), og forrige vinter var den første uten gatevarme på byens torg og sentrumsgater.

Unntaket er gågata, Nedre Storgate, som først har blitt skrudd av i vinter.

- Denne gata er et samarbeid mellom gårdeierne hvor man deler på regninga med kommunen, og den er derfor ikke en del av det politiske vedtaket. Vi har allikevel blitt enige om å skru av varmen også her i år som et spleiselag, sier Vestgarden.

Millionbeløp

Ifølge Vestgarden var beregningen av sparte kostnader i forbindelse med tiltaket to millioner i budsjettet for 2021.

De fleste vet hvordan strømkostnadene har utviklet seg siden den gang, så innsparingen har ikke blitt noe mindre.

- Den gangen ble det beregnet at kostnaden for fjernvarme kontra brøyting og strøing per kvadratmeter var tolv ganger mer - med normal strømpris, sier Vestgarden.

Han kan imidlertid ikke svare på hvorfor varmen fortsatt er på rundt rådhuset, da dette ikke styres av kommunens veiavdeling.

Powered by Labrador CMS