Dyr strøm kan gi rekordmange frostskader

Høye strømpriser kan føre til rekordmange frostskader i hytter og bolighus når kulda setter inn.

Publisert

NORGE: – Det er fristende å slå ned varmen for å spare penger, særlig på hytta der det ikke er strømstøtte. Men frostskader som skyldes manglende oppvarming kan gi avkortning på erstatningen fra forsikringsselskapet, advarer kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

I 2021 ble det utbetalt rekordhøye 3,4 milliarder kroner i erstatning etter frost- og vannskader fra norske forsikringsselskap, viser tall fra Finans Norge.

– Den summen kan bli høyere når vinteren skal gjøres opp, sier Irgens.

– Vi ser allerede tegn til at hytteeiere slår av all strøm og stenger ned hytta nå før høstferien. Men en frostskade med påfølgende lekkasje og vannskader kan bli mye dyrere enn å ha på en jevn lav varme gjennom vinteren, sier han.

Krav til hytteeiere

Har du forsikring stilles det krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette risikerer man avkortning i erstatningsoppgjør.

– For hytteeiere er det et absolutt krav at vannet skal være avstengt når hytta står ubebodd, og selv om vi har all mulig forståelse for at mange vil forsøke å spare penger fremover, er det viktig å huske å stenge av vannet og tømme alle vannrør, toaletter og varmtvannstank for vann før en stenger av. Ved langvarig frost og kulde er det nesten alltid kun jevn varme som kan forhindre at fylte, uisolerte vannrør fryser til, sier Irgens.

Boblebad ikke dekket

Fritidsboliger får ikke strømstøtte, noe som betyr at hytteeiere må betale 100 prosent av strømregningen, nettleie og moms. Hytteforsikringen sikrer deg mot små og store skader, men det er spesielt én type frostskade som ikke er dekket.

– Mange har utendørs boblebad installert på terrassen. Problemet er at vannrørene under er vanskelig å tømme helt for vann, og når disse fryser og sprekker er boblebadet nær totalskadd. Vår forsikring dekker ikke denne type frostskade. Da måtte skaden ha skjedd plutselig og uventet, og en kald vinter i Norge er ikke en uventet hendelse, sier Irgens.

Forsikringsbransjen behandlet i fjor 78.453 frost- og vannskader, det høyeste antallet noen gang, til en erstatningskostnad på 3,4 milliarder kroner, viser tall fra Finans Norge.

Slik kan du unngå frostskader på hytta

  • Før du lukker ned for vinteren, steng for vanntilførselen med stoppekranen.
  • Tøm rørene for vann ved å skru opp en kran og la alt vann renne ut.
  • Tøm varmtvannstank ved å skru opp en varmtvannskran og la alt renne ut.
  • Skyll ned vann som befinner seg i sisternen på toalettet.
  • Ikke la noe vann stå noe sted, tøm utendørskran, slanger, bøtter og flasker.
  • Frostvæske i vannlåser hindrer frostsprengning, fordampning og dårlig lukt.
  • Med vann i rørene, bruk ovn med termostat som sikrer minst fem plussgrader inne.
  • Har du varme på i ubebodd hytte, husk at strømbrudd kan medføre fare for frost.
  • Husk at mange kjøleskap ikke tåler frost, og risikerer å bli ødelagt i minusgrader.
  • Lukk alle vinduer og ventiler, og dra gjerne gardiner/lemmer foran vinduene.
Powered by Labrador CMS