RASER UT: Det er de siste dagene etter at flommen har trukket seg tilbake, observert utglidninger flere steder langs Drammenselva.
RASER UT: Det er de siste dagene etter at flommen har trukket seg tilbake, observert utglidninger flere steder langs Drammenselva.

Elvebredden raser ut etter flommen - frykter for huset

Kommunens beredskapsgruppe med geolog er på befaring nesten daglig på eiendom i Hokksund.

Publisert

ØVRE EIKER: Ekstremværet «Hans» og det påfølge regnværet over Drammensvassdraget har som kjent ført til en flom vi ikke har sett på mange år. Nå er elva gått tilbake og vannstanden er minst halvannen meter under toppnivået.

Men med vannmettet jord og leire, begynner det nå å rase ut flere steder langs elvebredden på vestsiden av elva, samt i Vestfosselva eller Nøsteelva som det heter lokalt.

– Vi følger med hver dag. Sjekker tilstanden som det første vi gjør om morgenen og det siste vi gjør om kvelden, sier ekteparet Elin Tiller og Bjørn-Egil Kristoffersen til Eikernytt.no.

Ekteparet fra Hokksund frykter for eiendommen sin på Nøste. Elvebredden, som bare er noen meter unna huset deres, begynt å rase ut.

Plenen bærer også preg av at det raser bare meter fra husveggen til hus og garasje. Den har fått tydelige skader og sunket flere centimeter på grunn av rasene under.

Elin Tiller og Bjørn-Egil Kristoffersen sjekker flere ganger daglig hvordan det står til i den bratte skråningen ned mot Drammenselva. Her raser det nemlig ut leire og sand.
Elin Tiller og Bjørn-Egil Kristoffersen sjekker flere ganger daglig hvordan det står til i den bratte skråningen ned mot Drammenselva. Her raser det nemlig ut leire og sand.

Sjekkes daglig

Også kommunens beredskapsgruppe med geolog er på befaring nesten daglig på eiendommen, og ekteparet Kristoffersen roser dem for innsatsen og ikke minst omtanken de har for paret og eiendommene i området.

– Vi har vært i kontakt med forsikringsselskapet vårt og de har sørget for å sende en geolog som skal sjekke forholdene. De har også gjort det klart at skadene dekkes, men det er surt om deler av eiendommen raser i elva. Huset tror vi står støtt, men her er det leire og sand under så sikker kan vi ikke være, sier de to.

De har ikke mistet nattesøvnen, men innrømmer at det er ubehagelig å gå slik og følge med flere ganger om dagen. Ettersom vannstanden minsker, regner de med at det kan skli ut enda mer masse fra elvebredden.

Følger med fra kajakk

De to er ivrige kajakkpadlere og tar turen i elva innenfor øya Prestøra for å sjekke tilstanden. Elvebredden er så bratt at det ikke er mulig å se hvor ille det er utenom fra vannet eller med drone slik kommunen har brukt for å holde øye med situasjonen.

De to har også padlet opp mot brua, men måtte snu på grunn av den sterke strømmen. Men på denne turen har de sett utglidninger flere steder, og andre som bor langs elvebredden, har uttrykt bekymring for hva som kan skje med deres eiendommer.

Det er også mye drivved og søppel langs Prestøra og dette fungerer som en kork ved regn. Det må etter deres mening til en skikkelig opprydding langs breddene her.

Powered by Labrador CMS