Ved første øyekast virke Henry harmløs, men under overflaten ligger et latent villdyr i dyp dvale som er i ferd med å våkne
Ved første øyekast virke Henry harmløs, men under overflaten ligger et latent villdyr i dyp dvale som er i ferd med å våkne

Rå og usminket western av den gamle skolen

«Old Henry»: Viser menneskehetens skyggesider inspirert av gamle klassikere i samme sjanger.

Publisert Sist oppdatert

FAKTA:

Originaltittel: Old Henry
Sjanger: Western

Regissør: Potsy Ponciroli

Manus: Potsy Ponciroli

Medvirkende: Tim Blake Nelson, Scott Haze, Gavin Lewis, Trace Adkins, Stephen Dorff, Richard Speight Jr., Max Arciniega

Sensur: 15 år

Spilletid: 1t. 39min.

Terningkast: FEM

FILM: Historien i «Old Henry» dumper rett inn i en hensynsløs manns verden i året 1906. Stedet er et fjerntliggende område, godt bortgjemt i en brutal usivilisert del av Oklahoma. Det eneste tegnet på en kvinnes tilstedeværelse, er navnet på en avsides gravstøtte. Dette er en «western» hvor barmhjertighet blir sett på som en svakhet, og nøling fort etterlater seg et dødelig skuddsår. Her er det ingen lover som kan hjelpe deg, og alle mann er overlatt til seg selv. Ingen kan stole på noen, alle er ute å mæle sin egen kake.

Tittelkarakteren «Old Henry» blir spilt av en opplagt og karakteristisk Tim Blake Nelson. Karakteren hans er en enigmatisk enkemann, med en fortid han prøver å fortrenge og for evig holde hemmelig. Han prøver å oppdra sin naive og uskyldige sønn, som utålmodig skriker etter å komme seg ut og å sette sitt fotavtrykk i verden utenfor. Men når verden utenfor i stedet kommer dumpende inn dørstokken deres, begynner problemene hurtig å eskalere i en voldelig og ubehagelig retning.

Tim Blake Nelson som Old Henry aner at noe ondt er på ferde
Tim Blake Nelson som Old Henry aner at noe ondt er på ferde

Inspirert av klassikere

Den relativt ferske manusforfatter og regissør Potsy Ponciroli har skrudd sammen en fiffig liten historie. Plottet er forholdsvis enkelt, og mer karakterdrevent en historiedrevent.

Ponciroli har tydelig hentet inspirasjon fra de gamle brutale western-filmene, som «The Wild Bunch» og «The Magnificent Seven», samt Sergio Leones atskillige spagettiwestern fra 60-tallet. Han bruker flittig sjangerens velbrukte formler, som onde banditter med skjulte agendaer, naiv ungdommelighet og gåtefulle ensomme ryttere - og utnytter disse formlenes styrker til det fulle.

Countrystjernen Trace Adkins spiller en temperamentsfull og utålmodig deputy
Countrystjernen Trace Adkins spiller en temperamentsfull og utålmodig deputy

Ubehaget rår

Mystikken og brutaliteten til karakterene holdes latent, og den røffe stilen i nærbildene og de mange dialogscene blir stadig avbrutt av storslagne landskapsbilder, ofte med klassiske cowboysilhuetter som krysser lerretet på sin hest.

Akkompagnert av en nøktern flytende musikktone som stadig går over til en mer klassisk mørk fiolin når lerretets lynne mørkner. Dette er en velkjent mal som fungerer også meget godt i «western-sjangeren», og gir her et mektig effektivt tilskudd når ubehaget rår.

Stephen Dorff spiller den karismatiske, men bedervede Ketchum
Stephen Dorff spiller den karismatiske, men bedervede Ketchum

Dus og nedtonet

Breddeformatet er ekstra bredt, noe som blir utnyttet til det fulle for å vise de store golde slettene. Fargepalettene er forholdsvis duse og nedtonet, selv om høsten er veldig tilstedeværende og kunne fristet med sine friske farger.

Det er imidlertid de grå tonene i det mørke og dystre universet som det fokuseres mest på. Skuespillet er upåklagelig, hvor troverdigheten holdes inntakt med et kledelig underspilt skuespillerensemble.

Tim Blake Nelson og Stephen Dorff fungerer utmerket i sine respektive karakterer. Spesielt Tim Blake Nelson får ut sin underfundighet og virker overbevisende i alle sine karakterers fasetter.

Et bilde som kunne vært tatt rett ut fra en av filmhistoriens største Western-klassikere, «Once upon a time in the West»
Et bilde som kunne vært tatt rett ut fra en av filmhistoriens største Western-klassikere, «Once upon a time in the West»

Poetisk

«Old Henry» er en meget gjennomført western-film, som selv med sine tydelige inspirasjonskilder fra gamle klassikere, føles oppdatert og moderne i sitt uttrykk.

Opplevelsen nører av poetisk kvalitet, med en enkel og ukomplisert handling, som likevel klarer å legge inn små overraskelser underveis.

Resultatet har blitt en veldig severdig og underholdende film, som får frem de sanne skyggesidene av menneskeheten der kynismen rår for å overleve et liv utenfor sivilisasjonen.

Powered by Labrador CMS