«TOVES VÆRELSE»: Det er stille før stormen, før ekteskapsdramaet mellom Tove Ditlefsen og ektemannen Victor utspiller seg i all sin grelle velde foran en ung gjest. Eksplosivt spill av Paprika Steen og Lars Brygmann.
«TOVES VÆRELSE»: Det er stille før stormen, før ekteskapsdramaet mellom Tove Ditlefsen og ektemannen Victor utspiller seg i all sin grelle velde foran en ung gjest. Eksplosivt spill av Paprika Steen og Lars Brygmann.

«Skuespill i verdensklasse»

Det er stille før stormen, før ekteskapsdramaet mellom Tove Ditlefsen og ektemannen Victor utspiller seg i all sin grelle velde foran en ung gjest. Eksplosivt spill av Paprika Steen og Lars Brygmann.

Publisert Sist oppdatert

FILM: Tove i denne filmen er Tove Ditlefsen, en av Danmarks største diktere. Den omhandler det turbulente forholdet hennes til ektemannen Victor Andreasen, som er en kjent nyhetsredaktør (i rollene: Paprika Steen og Lars Brygmann). Han er sjalu på hennes suksess og behandler henne nedlatende. Hun aksepterer det, for han er den som av og til klarer å holde kontroll på hennes rusmisbruk, og den som får henne innlagt på psykiatriske sykehus. Som er en god ting, for der får hun ro til å skrive.

Paret venter en gjest til middag, den unge forfatteren Klaus. Maktkampen mellom de to har fått et publikum, og resten er en nedstigning til et privat helvete på jorden. Historien nevnes i klasse med verdensllitteraturens store samlivsdramaer, som Eugene O’Neills Lang dags ferd mot natt og andre.

Toves værelse vant publikumsprisen på filmfestivalen i Haugesund, og utropes som årets sterkeste danske film. Stavanger Aftenblad skriver «Toves værelse er fantastisk og forferdelig», og Filmmagasinet: «Skuespill i verdensklasse». En dansk anmelder melder: «Toves værelse er møblert med menneskelig forfall, giftige relasjoner, eksplosive ord og fenomenale skuespillerprestasjoner».

Blackberry: Komedie om smart-telefonens fødsel

Blackberry er en film i genren «historie fra virkeligheten om en megakjent oppfinnelse som starter med et par data-nerder i en garasje som plutselig blir superrike etter å ha møtt en rik fyr som tør å satse penger på ideen deres». Det handler om verdens første smart-telefon, som fikk navnet Blackberry. På et tidspunkt hadde så mange amerikanere en Blackberry at det ble synonymt med produktet det var; slik som Termos ble kallenavnet til vacuumflasker, ble ordet for mobiltelefon en Blackberry. En stund.

Ideen var å kombinere telefon med internett, og som de to oppfinnerne sa: internettet ligger bare der, helt uberørt av telefoner, og bare venter på å bli fanget og ny-brukt.

Filmen har fått strålende mottakelse av både anmeldere og publikum – den er både smart og utrolig morsom – selv om det ikke bare handler om oppturen. Når det sorte bæret møter konkurransen fra eplet, vipper oppturen, og en like dramatisk nedtur begynner.

The Miracle club: Topp skuespillere i sterkt drama

Tre litt slitne kvinner fra Irland, to eldre og en ung, bestemmer seg for å reise sammen til Lourdes for å oppleve et mirakel. Lourdes er en fransk by hvor millioner av mennesker valfarter i håp om oppfylte håp og drømmer. Maggie Smith og Kathy Bates får megaskryt av anmelderne, men også nykommeren Agnes O’Casey.

De har akkurat startet reisen da en fjerde kvinne melder sin ankomst, til de eldre damenes sterke ubehag. Laura Linney spiller en kvinne som forlot byen for mange år siden, og hjemkomsten setter kvinnene på store prøver. Hvorfor forlot hun byen? Var det frivillig, eller ble hun fordrevet? Hadde noen av dem ansvar for at hun dro?

En anmelder på Rotten Tomatoes skriver: «Du kommer til å le, og du kommer til å gråte. Denne filmen tar deg gjennom en virvelvind av følelser». Og om disse kvinnene skal klare å komme seg gjennom alle de dype konfliktene som ligger skjult, så trengs det et mirakel.

Ola - en helt vanlig uvanlig fyr: Rørende og oppmuntrende

Filmen forteller historien om Ola, som er beboer på Vidaråsen Landsby i Sandefjord. Han var 11 år gammel da han ble sendt til en undersøkelse for å finne ut hva som var galt med hjernen hans. Ola hadde en liten utviklingshemming.

Vidaråsen Landsby er en idealistisk institusjon som bygger på Rudolf Steiner sine tanker – samme mann som var opphav til Steinerskolen. På Vidaråsen har beboere og ansatte et nært fellesskap med en rekke ulike aktiviteter.

Ola har det godt på Vidaråsen. Han blir bestevenn med Lasse, og gleder seg enormt over vennskapet. Og tilsvarende blir han knust den dagen han får høre at Lasse skal flytte.

Filmen fikk mye ros under HUMAN-festivalen, og omtalt som «En film vi håper skuer inn i en fremtid med en mer solidarisk sameksistens»,

Cat person: Skremmende, realistisk thriller

Filmen er basert på en novelle i The New Yorker, og handler om 20 år gamle Margot, som treffer 14 år eldre Robert. Hun jobber ved siden av studiene i billettluken på en kino, og der kommer de i snakk. Han ber om nummeret hennes, og får det. Robert har en glitrende og morsom måte å tekste på på mobilen, og Margot blir mer tiltrukket av ham.

Venninnen hennes er derimot stadig mer skeptisk, og er den som fyrer av skarpe spørsmål. Som Margot ikke bryr seg så mye om. Underveis endrer forholdet seg – det vil si, Robert gjør det. Og det som følger, er utpå setet spennede. The Guardian skriver at dette er kanskje verdens mest leste novelle. Filmen er hyperaktuell med det poenget at den personen som er morsom og gøyal på tekst, kanskje kan være noe helt annet In Real Life. Og at man kanskje bør gå frem med litt varsomhet når en møter fremmede? Robert forteller at han har katter – han er en katteperson. Når Margot blir med ham hjem, ser hun ikke kattene noe sted. Burde klokker ha begynt å ringe? Burde hun ha løpt ut av døren? Venninnen sier at dette er skummelt, han har kanskje løyet om at han er en katteperson bare for å inngi tillit. Men da er det kanskje allerede for sent?

Anmeldere melder at denne filmen kan skremme kvinner fra å date – ferdig arbeid. Eller i det minste setter den et sylskarpt søkelys på de farene som lurer for kvinner der ute – i datinglivet.

Trolls trommer sammen: Endelig nye trollehistorier!

Trolls-filmene har blitt et univers av filmer og serier om de populære trollene. De ble skapt av Thomas Dam, og den første filmen kom i 2006, av DreamWorks. Senere har det blitt flere «helaftens» filmer, og også en serie som er tilgjengelig på Netflix.

Nå er trollene tilbake på det store lerretet, og denne gangen handler det om Poppy og hennes yndlingsband – boybandet BroZone. Gruppen har splittet opp etter en mislykket konsert, og Poppys venn Kvist har ikke sett de andre brødrene sine på lenge. Men en dag kommer slemme popstjerneskurker og kidnapper den ene broren, Falk. Da må Poppy og Kvist slå seg sammen for å redde Falk, også med håpet om å gjenforene gruppen.

Filmen er krydret med god musikk, heter det i omtalen, blant annet med helt nyskrevet musikk av NSYNC. 

Powered by Labrador CMS