Praying for Armageddon: Jesus skal komme tilbake som en blazing kriger, og sende alle som ikke tror på han til helvete. Men de som støtter Israels bombing av Gaza, skal få sitte ved siden av Jesus og styre universet.

Ukens filmpremierer: Filmen som kan forandre verden

Publisert Sist oppdatert

FILM: Filmen er kommet som forklarer alt. Vi får vite hvorfor Israel bomber Gaza sønder og sammen, og hvorfor USA står bak og heier på hver eneste bombe. Filmen er hyper-aktuell, og bør bli sett av alle. Det er en vettskremmende doku-thriller, og regissøren er norsk.

Det hele handler om at Jesus skal komme tilbake. Det vil si - evangeliske kristne i USA, også kalt Endetids-kristne, har en klokkertro på at Jesus skal komme tilbake. Men for at det skal skje, tror de at Israel må besitte hele det landet som Abraham lovet jødene i bibelen. Og når Jesus kommer tilbake, vil de som har hjulpet til få sitte ved siden av han og styre universet. Mens alle de andre skal rett i gryten.

Dette er en tro som andre kristne mener evangelistene har diktet opp helt selv, men like fullt er det dette svært mange amerikanere tror på. Det som er virkelig skremmende er at de befinner seg også i den politiske toppledelsen av landet.

Derfor støtter de Israels ønske om å overta hele det palestinske området, fremfor at det skal oppstå en fred med to stater – en til israelerne og en til palestinerne. For en fredelig to-statsløsning vil ikke bringe Dommedag noe nærmere – det vil tvert imot kunne bety slutten for Jesus sin retur til Jorden. Og USA vil derfor nærmest legge til rette for at Israel skal angripe palestinerne.

Dette er paradokset: at amerikanske kristne støtter Israel for å fremme sin egen oppstigning til himmelen, som samtidig vil bety jødenes nedgang til helvete – de og alle andre som ikke er kristne. Filmen viser hvordan Endetids-troende vil hjelpe Gud med å få Dommedag til å komme – mye fortere.

Regissør er Tonje Hessen Schei, som har en lang rekke imponerende dokumentarer bak seg. Det er åtte år med gravende research som ligger bak filmen Praying for Armageddon.

En amerikansk anmelder på Rotten Tomatoes skrev: «Det er skremmende hvordan amerikansk utenrikspolitikk er styrt av ønsket om at Endetiden skal komme. En bare ønsker at filmen ga noen gode tips om hvilke kabler som må kuttes for at ikke Dommedags-bomben skal gå av».

«Helvetes aktuell», skrev Stavanger Aftenblad. Variety skriver: «Filmen viser den politiske galskapen det er at vi legger vår fremtid i hendene på mennesker som ikke vil at det skal være en fremtid i det hele tatt».

Killers of the flower moon: Et mesterverk fra krim-mesteren

Martin Scorsese er en av verdens fremste krim-regissører. Denne gangen har han med seg Robert de Niro, som han regisserer for tiende gang, og Leonardo DiCaprio for sjette gang.

Filmen er basert på boken av David Grann av samme navn, som setter flomlys på ett av de mørkeste kapitlene i historien om amerikanernes umenneskelige behandling av indianerne. Men det er ikke ofte den historien har blitt fortalt med så stor kraft som Martin Scorsese gjør denne gangen.

På 1920-tallet ble flere medlemmer av Osage indianerstammen i Oklahoma myrdet. Alle ofrene hadde tilknytning til svært oljerike eiendommer som mange hadde interesse for. Mordene setter i gang den største FBI-etterforskningen til da, med Edgar J. Hoover i ledelsen.

DiCaprio spiller en ung mann som kommer til Oklahoma og skal bo hos sin onkel. Der faller han for en vakker indianerkvinne, og havner midt i de hjerteskjærende hendelsene som oppstår.

«En film med de tyngste tungvekterne i Hollywood», skriver Rotten Tomatoes.

Bergens Tidende skriver at filmen ble belønnet med stående applaus etter visningen på filmfestivalen i Cannes.

Filmen varer i tre og en halv time. Anmelderen fra New York Times beskrev filmen som «A heartbreaking masterpiece», og så gikk han inn og så filmen én gang til.

På tur med mamma: Helsprø, svart komedie

Det har blitt noen filmer hvor menn kjører rundt med en eldre dame i baksetet. Historien får en helt ny twist i denne islandske komedien. Nesten middelaldrende Jon lover sin gamle mor at hun skal få bli begravet i sin egen hjemby når den dagen kommer. Men så kommer dagen plutselig, litt før noen av dem tenkte det. Så han legger i vei i sin gamle bil, med sin avdøde mor i baksetet, pent pyntet for anledningen.

Det kunne blitt en koselig road-trip, det – problemet er bare at moren synes lys levende for den plagete sønnen Jon, som opplever at hun kjefter på han fra baksetet hele tiden. Han blir mer og mer opprørt over å bli skjelt ut på den måten, og dermed oppstår en del helsprøe situasjoner. Og underveis på turen møter han også utrolig mange mennesker som forholder seg litt ulikt til at han er på tur med sin kjære mor – steindau.

A happy day: Varm film om unge asylsøkere

Denne norske filmen handler om unge menn på et asylmottak, som skal bli sendt ut av landet når de fyller 18 år.

Hamid og kameratene prøver flere ganger å rømme, men det er håpløst – de bor i et nådeløst vinterlandskap i Nord-Norge. Alt endrer seg når det kommer en ny gruppe unge asylsøkere, og Hamid forelsker seg i nykommeren Aida.

Filmen er en fremstilling av den virkeligheten unge asylsøkere lever under, fortalt med humor og varme. Den hadde premiere på filmfestivalen i Toronto i september, og er invitert til festivalen i Chicago. Den skal åpne Bergen Internasjonale

Powered by Labrador CMS