Filmskaper Mohamed Jabaly fra Gaza lander i Tromsø i 2014, og får ikke reise hjem igjen. Den ufrivillige nordmannen begynner å sette pris på den kalde og mørke og snøfylte byen med de varme menneskene.

Ukens kinopremierer

Publisert Sist oppdatert

Livet et vakkert: Filmskaper fra Gaza – strandet i Tromsø

Dette er en dokumentarfilm av den prisbelønte filmskaperen Mohamed Jabaly fra Gaza, som kom til Norge for å delta på en filmfestival i Tromsø i 2014. Her skulle han være i fire uker. Mens han var i Tromsø, stengte Israel grensene til Gaza, slik at han ikke kunne komme hjem igjen.

Filmen dokumenterer hans liv i Tromsø og filmklipp fra livet på Gaza. Vi får et bryskt møte med norske immigrasjonsmyndigheter, som nekter Jabaly opphold – fordi de regner han som statsløs.

I mellomtiden vinner han flere priser for sin første dokumentarfilm «Ambulansen» i 2016, og han går til sak mot den norske staten for å få bli.

Mens han får stadig større suksess og anerkjennelse som filmskaper, vinner han kampen mot den norske staten. Etter at han får opphold i Norge, får han plutselig muligheten til å reise hjem til Gaza igjen, til sin mor og til alle sine kjære som han ikke har sett på syv år. Og sin elskede hjemby. Men skal han ta sjansen på å gjøre det?

Filmen har vunnet en lang rekke priser på en lang rekke festivaler, og blir hyllet over hele verden. Filmen har en særdeles aktualitet ved at motivene han har festet til film fra Gaza, for det meste ikke finnes lengre. Og det gir et helt unikt innblikk i hvordan Gaza så ut tidligere.

Samtidig er det en livsbejaende film, ved at Jabalys motto og valgspråk er at Livet er vakkert, og han velger å leve i troen på at verden en dag skal bli vakker igjen.

Civil war: Fremtidssjokk: Amerika i borgerkrig

I en ukjent fremtid har Texas og California slått seg sammen og brutt ut av unionen. De danner en hær kalt Veststyrken, som legger i vei mot Washington for å ta over makten og eliminere presidenten (Nick Offerman, kjent og kjær for mange som Ron i Parks & Recreation). Kirsten Dunst spiller fotografen Lee, som er en erfaren krigsreporter som har sett det meste. Sammen med andre kolleger av samme støpning legger de også i vei mot Washington, for å dokumentere det som skjer.

Anmelderne skriver at det er intenst spennende, og ikke minst skremmende, og her sitter en ytterst på setet gjennom hele filmen. Med stormingen av Kongressen friskt i minnet, sitter en med tanken – at det kan skje….

Luca: Barne-komedie-animasjon for hele familien

Den unge gutten Luca og hans beste venn Alberto opplever herrens glade dager i en sjarmerende liten italiensk kystby. Her spiser de is og pasta og ruller rundt på scooter. Men de to har en hemmelighet de må skjule: de er i virkeligheten sjømonstre, som har krabbet opp på land fra dypet rett utenfor kysten.

Anmelderne skriver at dette er bare rett og slett en herlig film – både for store og små. Som en sa: «Meg og seksåringen min koste oss tvers igjennom hele filmen».

Filmen er laget av Disney og Pixar, og har seks års aldersgrense.

Monster: Prisvinnende japansk drama

Monster vant prisen for beste manus under fjorårets Cannes-festival. Filmen er bygget opp på en helt særegen måte, ved at den forteller den samme historien fra helt ulike personer. Og samtidig får vi ikke vite helt hva som egentlig har skjedd – før i aller siste scene, når alle bitene faller på plass.

Det handler om 12 år gamle Minato, som bor med sin mor. Hun opplever at det er noe som skjer på skolen mot sønnen hennes, men hun finner ikke ut av det. Det handler også om den mobbeutsatte gutten Eri. Det sentrale temaet er hvor vanskelig det er for voksne å egentlig få innblikk i og oversikt over hva som faktisk skjer mellom barn, og mellom barn og voksne.

Regissør Hirokazu Koreeda regnes for å være en av verdens fremste regissører. Filmen har fått tett oppunder 100% score på Rotten Tomatoes, både av anmeldere og publikum.

Inshallah en sønn: Sosialkritisk mot kvinneundertrykking i Jordan

Når en kvinne blir enke i Jordan, mister hun alt – med mindre hun har en sønn. Nawal har en datter når hun blir enke. Familien til den avdøde har like stor rett til hennes ting og eiendom som hun selv – også til hennes datter. Familien legger et enormt press på Nawal, og vil også ta fra henne leiligheten hun bor i. I desperasjon later Nawal som hun er gravid – med en sønn.

Filmen er sterkt kritisk mot det sharia-styrte familiesystemet i Jordan, og samtidig var det Jordan som valgte denne filmen som landets bidrag til Oscar-festivalen 2024.

Powered by Labrador CMS