To tilsynelatende uskyldige barn har funnet en leiemorder til å myrde den onde stemoren. Nå er han invitert hjem til dem – og da må det jo gå bra?

Ukens kinopremierer

Publisert Sist oppdatert

Victoria må dø: Den onde stemoren må dø

Dette er en norsk komedie som overrasker med et tema kanskje aldri sett før: Enkemann-pappa har fått en ufyselig ny kone, og de to smarte og handlekraftige barna finner ut hva som må skje: Hun må dø. De setter i gang letingen etter en passelig leiemorder. De finner en med passelig morderisk utseende utenfor et treningsstudio, og tilbyr han jobben.

Filmen har fått alle tomler opp av kritikerne, som hyller konseptet «hvem skal vi holde med». For disse to på utsiden søte barna fra finere familie er noen utkrøpne troll, og om den nye stemoren er ondskapen selv, så er de kanskje enda verre. Det er som om Roald Dahl, som har gitt oss tidenes verste rektor, skulle ha gjort læreren om mulig enda slemmere. Mille Sophie Rist Dalhaug og Sverre Thornam spiller to sosiopatiske, mordlystne barn med store smil – nesten litt utrolig gjort av barneskuespillere.

Filmen er proppfull av gode, kjente skuespillere, alt er kledd i pastell og badet i sol, og her er mye å le av gjennom det hele. At det hele foregår på bergensk er en bonus. Men tematikken kan virke urovekkende på yngre barn, og den har derfor fått ni års aldersgrense.

All of us strangers: Et sensasjonelt mesterverk

Kjærlighets-spøkelsesfilm? Denne filmen legger overnaturlig-sjangeren på en helt ny hylle. Den blir utropt som årets beste film – og av noen som tiårets beste. The Guardian-anmelderen skriver at da han så filmen på en anmelder-visning, satt en hel sal med anmeldere og gråt høylytt. Da han så filmen gang nummer to fikk han med seg enda flere dybder i filmen.

Det handler om forfatteren Adam, som har skrivesperre. Han ble foreldreløs da han var tolv, og foreldrene omkom i en bilulykke. Adam blir kjent med Harry, som bor i samme blokk, og de utvikler et forhold, som også omtales som noe av det vakreste som er vist på film mellom to menn.

Adam får stadig opp minnebilder fra fortiden, og så drar han til hjembyen for å oppsøke huset han vokste opp i. Og der bor foreldrene hans, ikke en dag eldre, og de tar hjertelig imot ham.

En anmelder på Rotten Tomatoes skriver at det er den beste LGBT+ filmen i dette tiåret. Skuespillet av Andrew Scott og Paul Mescal som Adam og Harry blir omtalt som at det sprenger skalaen for stjerner og terningkast. Det betyr antageligvis stjerningkast syv for denne filmen.

Bob Marley: One love: God musikk, for lite bio

Filmen om Bob Marley har delt seerne på midten: Publikum er begeistret, mens kritikerne er not so much. Det vil si, Kingsley Ben-Adir får ubetinget ros for rollen som Marley, men kritikken går på at det er for lite biografisk fremstilling av mannen og hans liv. Musikken derimot får bred plass i filmen. Så med den lille presisjonen av hva filmen ikke er, så vil de som hadde forventet en dokumentar om livet til Marley ikke bli skuffet. Da er det bare å glede seg over mye god musikk, ispedd litt episoder fra livet.

Powered by Labrador CMS