Drive-away dolls: Venninnene er uheldig med valg av leiebil, og oppdager noe veldig skummelt i bagasjerommet.

Ukens kinopremierer

Publisert

Drive-away dolls: Road-trip med vold og vidd og humor

Coen-brødrene er blant verdens fremste filmregissører, og antageligvis helt i toppen av filmer med både vold og skrudd humor. Denne filmen er den første Ethan Cohen lager uten sin bror. Isteden har han sin kone Tricia Cooke med på laget.

Resultatet har blitt en road-movie av typen Pulp Fiction møter Thelma & Louise – kanskje med den lille forskjellen at det går bra til slutt, muligens?

To unge venninner, Jamie og Marian, er litt oppgitt over tilværelsen, og finner ut at de skal leie en bil og dra til Tallahassee. De henter en leiebil som viser seg å være helt feil. Det vil si, de har fått en bil som var bestilt av en gjeng med tøffe kriminelle. Og bilen har noe i bagasjerommet som ikke er beregnet for andres øyne.

De tre kriminelle starter jakten på jentene, og historien tar mange svinger underveis, i det som er kjent Cohen-univers: her kan alt du aldri kunne forestille deg skje. Volden i filmen er grafisk, og den har derfor 15 års aldersgrense.

Ghostbusters Frozen empire: En gavepakke til Ghostbuster-fansen

Ghostbusterne er tilbake, med enda skumlere spøkelser enn noensinne, og kanskje noen morsomme spøkelser og monstre på kjøpet? Dette er den femte Ghostbuster-filmen, og den har delt anmelderne fra publikum: Anmelderne sier at her er en del ting de har sett før, mens publikum sier at dette var kjempegøy – at noe ligner på den tidligere suksess-oppskriften, er del av suksessen.

De opprinnelige spøkelsesjegerne Bill Murray og Dan Ackroyd er med fortsatt. De har trukket seg tilbake og driver med forskning – altså forsker på hvordan man kan enda mer effektivt bekjempe spøkelser. Og så kommer det en seriøs utfordring – en kule med magiske krefter, som kan fryse ned hele jorden. En gjeng med unge spøkelsesjegere finner frem de til gamle, og de må slå seg sammen for å redde jorden fra den neste istid.

De raske & de rå: Fart og spenning for hele familien

Dette er en animasjonsfilm hvor det går skikkelig fort i svingene. Unge Zhi er en lovende racerbilsjåfør av den sjeldne arten doven-lori. Han bor hos bestemor, og en dag kommer bulldozere og vil rive hele landsbyen deres for å bygge en ny racerbilbane. Men Zhi kan redde hele landsbyen, om han klarer å vinne Silkevei-rallyet. Men der er mange og sterke motstandere, så Zhi må stille opp med alt han har, for familien, landsbyen og ikke minst for kjæresten Shelby.

De norske stemmene har fått ros for mye humor i gode dialekter. Filmen har seks års aldersgrense.

Red rooms: Topp score for seriemorderskrekk

Det mest skrekkelige med denne fransk-kanadiske psyko-krim-thrilleren er ikke grusomme fremstillinger av de unge jentene som har blitt myrdet. Det sentrale er at morderen kanskje gjorde det for penger: for folk betaler for å se videoer av ekte drap, i det som kalles Røde Rom.

Filmen starter med rettssaken mot den tiltalte morderen. Blant publikum finnes kvinner som kanskje er de som har betalt for å se filmene av drapene, og det er også kvinner som er tiltrukket av den sadistiske morderen.

For å bygge opp til det anmeldere beskriver som uutholdelig spennende, dukker det opp små uklarheter som lar seeren sitte med spørsmålet: er det virkelig den tiltalte som er den skyldige? Og om det ikke er han, vil vi få svaret på hvem det er? Og hvordan kan kvinner bli forelsket i seriemordere? Og hvordan kan noen betale for å sitte i sitt eget hjem og se ekte drap?

Dette er krim og psykothriller for viderekomne – filmen har fått 100% score på Rotten Tomatoes, men den er ikke for de lettskremte. Anmeldere skriver at det kanskje er den mest skremmende filmen du kan se i 2024 – en psykologisk horror-film. Og det uten at voldsscenene er det som skremmer mest. Kinomagasinet skriver at filmen lar fantasien løpe løpsk – den skaper en paranoia og redsel som få andre filmer.

Filmen har vunnet en rekke priser i Canada Film Festival, for beste film, beste manus, beste musikk og beste hovedrolle.

I film-infoen opplyses det at filmen inneholder lyd fra torturscener som er svært ubehagelige, og den får derfor 15 års aldersgrense.

Powered by Labrador CMS