Ryan Gosling har gått rett fra søte Ken til å bli ultra-tøffe Colt - og gjør hva som helst for den søte filmregissøren Jody (Emily Blunt)

Ukens kinopremierer

Publisert Sist oppdatert

The fall guy: Action-komedie med Ryan Gosling

Etter at Gosling sjarmerte verden i senk som Ken, kommer han nå i en helt ny innpakning: tøffingen. Gosling spiller stunt-mannen Colt som har lagt stuntene på hylla etter en skade. Men han er veldig forelsket i regissøren Jody (Emily Blunt), og derfor stiller han opp når hun trenger en stunter av øverste skuffe, og han skuffer ikke.

Det blir mye jobb for en stunt-mann, med masse hardtslående scener. Gosling har fortalt i intervjuer at det krevde ikke mindre enn åtte stunt-dobler for hans ene Fall Guy, og han roser stunt-teamet opp i skyene. Og ned fra skyene – her ramler de utfor store høyder, mens Gosling selv har høydeskrekk – bare for å nevne noe.

Spenningen drar seg til når hovedrolleinnehaveren i filmen forsvinner, og Jody sender Colt ut for å finne ham – fordi han er så tøff. Men helten i filmen har rotet seg bort i noen veldig skumle typer, og derfor blir det tøffe scener både i filmstudio og langt utenfor. Her er det meta hele veien.

Det kan se ut som om Gosling og Blunt som stunt-mannen og regissøren er en match som nesten eller helt kan matche Ken og Barbie, og noen vil vel si enda mer. Her er komedie, godt humør, spenning og romantikk, mord og gode greier. For å si som filmskaperne av denne sjarmbomben: med alt det der – hva kan egentlig gå rett?

Wicked little letters: Sex, løgn og slibrige brev

England på 1920-tallet, en liten by hvor folk flest er kristelige og skikkelige folk. Til prektige Littletown kommer innflytteren Rose fra Irland, og hun banner som en sjøulk.

Edith er en middelaldrende kvinne som bor sammen med sin sure gamle far. Hun spilles av Olivia Colman, som kanskje er mest kjent for rollen som dronning Elisabeth. Like etter at Rose har flyttet til stedet, kommer Edith i konflikt med henne. Og ganske snart etter det, er det noen som sender brev til nabokvinner med et fargerikt, grisete og bannete språk.

Filmen bygger på en historie fra virkeligheten - en “storm i et vannglass”-konflikt som utviklet seg til å bli landskjent, og endte med en rettssak som rystet hele landet.

Forfatter Johnny Sweet får mye skryt for boken hvor han bringer denne historien tilbake, for han har virkelig tatt beskrivelsene av brevenes innhold helt ut. “Du er en rev-rævet kanin-puler” og tilsvarende profaniteter bobler det over av.

Brevene er underskrevet med Rose sine initialer, og det er liksom ingen tvil om at det er hun som har skrevet dem. Så hun blir arrestert. Men så er det en kvinnelig politidame som begynner å få snusen i at ting kanskje ikke er så opp og avgjort likevel. For det var noe med fasongen på den G-en, som ikke helt lignet på Rose sine G-er. Og derifra blir det et saftig komedie-mysterium. Men de som er litt hårsåre for blomstende språk på og langt over grensen for det anstendige, er herved advart.

Filmen har fått ni års aldersgrense, men det må være på grunn av mangelen på vold. Den passer nok ikke i det hele tatt for den gjengse ni-åring.

Olfas døtre: Sterk dokumentar om kvinner i IS

Olfa er en kvinne fra Tunis som har fire døtre. To av dem vokser opp til å bli helt alminnelige jenter, mens de to andre driver mer og mer i retning religiøs ekstremisme, og ender opp i IS.

Filmen forteller en sterk historie om hva som driver unge mennesker til å bli ekstreme og bryte med alt.

I filmen er det skuespillere i rollene som de to IS-døtrene, og ogsåinnimellom for Olfa selv, når historiene blir for sterke for henne å fortelle.

Filmen har fått en rekke internasjonale priser, og var også nominert til Oscar for beste dokumentarfilm. 

Challengers: Sex og ballspill i god blanding

Denne filmen får topp eller bånn av anmelderne. Den har fått 95% score på Rotten Tomatoes, hvor omkvedet er at den er sjarmerende, underholdende og utfordrende. Andre skriver at den er for tennis-interesserte, og knapt nok det.

Tashi Duncan er en tennis-spiller i eliten da hun blir skadet, og blir tennis-trener i stedenfor. Ektemannen hennes er også tennis-spiller, men hans winning-streak er på vei nedover. Livet deres står foran store utfordringer når de treffer igjen Patrick – som en gang i tiden var ektemannens bestevenn og Tashi sin kjæreste. Tennis-trener Tashi kan undervise mer enn bare tennis, oppdager både ektemannen og eks-kjæresten hennes.

Det flyter av fordomsfri sex i filmen, men siden det ikke er voldsscener, har den fått ni års aldersgrense. Det opplyses imidlertid at filmen er beregnet for et voksent publikum.

Powered by Labrador CMS