
Generell bevæpning: Direktoraret skal sette rammene
Leder i Norges Politilederlag (NPL) i Parat, Kjetil Ravlo, sier det er en tillitserklæring til politiet når nå regjeringen åpner opp for at Politidirektoratet skal sette rammer for omfanget av bevæpning i politiet.
DRAMMEN: Ravlo sier at regjeringens vedtak er positivt og er glad for at dette kommer nå.– Dette handler om tillit og legitimitet. Når politiet til daglig er bevæpnet i tjeneste, gir det trygghet å vite at regjeringen, sammen med et bredt politisk flertall står bak beslutningen, sier politilederen.
Gir sin støtte
Ravlo sier Norges Politilederlag har jobbet lenge for bevæpning og gitt dagens trusselbilde er tiden inne for dagens beslutning som vil gi et tryggere samfunn for innbyggerne. – Det er også klokt at politikerne overlater til Politidirektoratet å iverksette en god innramming, sier han.
På oppdrag fra Norges Politilederlag og Parat har Pål Lagestad, professor ved Nord universitet, utarbeidet en rapport, som støtter bevæpning.
– Vi har hele tiden vært opptatt av at beslutningen om generell bevæpning skal tas på bakgrunn av kunnskap og ikke antagelser, noe regjeringen nå bekrefter gjennom sitt vedtak, sier Ravlo.
Lagestad som også ledet det regjeringsoppnevnte maktmiddelutvalget i 2022 skriver i denne rapporten, utarbeidet for Norges Politilederlag i Parat, at det ikke finnes dokumentasjon på økt maktbruk eller svekket tillit til politiet i perioder med bevæpning.
Sivilt preg skal bevares
– Støtten til fast bevæpning er forankret i et virkelighetsbilde som er i endring. Organisert kriminalitet, alvorlige voldshendelser, psykisk syke i krise og trusler om terror krever rask respons og trygghet i førstelinjen, sier professor Lagestad.
Kjetil Ravlo sier at en av de vanligste bekymringene knyttet til bevæpning har handlet om at politiet kan miste sitt sivile preg.
– Det er ikke våpenet som avgjør hvordan politiet oppfattes. Det handler om utdanning, holdninger og mennesketyper. Norsk politi har en av verdens beste politiutdanninger. Tillit bygges gjennom måten politiet opptrer på, ikke hva vi bærer på hoften, sier politilederen.
Ravlo gir ros til regjeringen for handlekraft i forbindelse med generell bevæpning, men etterlyser den samme handlekraft for å sette politiet i stand til å håndtere hendelser i krisespekteret under krig, uten at dette går ut over ordinære tjenester til innbyggerne.
– Jeg mener behandlingen av totalberedskapsmeldingen og ny nasjonal sikkerhetsstrategi ikke gir gode svar for politiet. Her forventer vi bedre løsninger i nær fremtid, sier politilederen.