Historisk basket-bragd for Drammen Rivers

Drammen Rivers Gutter 16-lag er det første laget fra Drammen noen gang til å kvalifisere seg til et ungdoms-NM etter en svært god kvalifiseringsturnering i helga.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Før helgen var premissene klare: Med seier mot Centrum fra Oslo fredag kveld ville billetten til NM-sluttspillet i Oslo i april være sikret. Med tap fredag kveld, ville kun seier være godt nok på lørdag.

Det ble en nervøs og rufsete start på fredagskampen for drammensguttene, og Centrum imponerte med brennhet trepoengsskyting i første quarter. Rivers lå under med 7 til den første pausen, men så tok de over kampen fullstendig i andre anført av en Didar Ahmed i det helt umulige hjørnet.

De svartkleddes point guard hadde 30 poeng og fire trepoengere, og var ellers involvert i det meste som gikk Rivers vei. Til slutt ble det kontrollert seier med 92-66.

Didar Ahmed, Diari Ahmed og Mirad Okbazghi har vært lagets fremst poengplukkere i kvalifiseringshelgen.

Slo ubeseirede serieledere 

Lørdagens semifinale i seedingspillet gikk mot Bislet, som er ubeseiret i serien, og som så langt i NM hadde vunnet med utklassingssifre hele veien. Med høy defensiv aggressivitet bet Drammen Rivers seg fast i startminuttene, og fikk etter hvert en liten ledelse som varte gjennom det meste av kampen.

Kampens sluttminutter kunne ikke vært mer dramatiske, og Bislet hadde ballen med 15 sekunder igjen på stillingen 67-66 til Drammen, men maktet ikke å få ballen i kurven. Dermed ble Rivers første lag til å slå Bislet siden september!

Motstanderen på søndag ble imidlertid for tøff. EB-85 fra Bærum viste helt fra start i kampen at de må finne seg i å være soleklare favoritter når NM begynner. Bæringenes press stresset Rivers, og drammensguttene kom aldri inn i noen rytme, og gjorde feil på feil. Til slutt ble det 90-45 til EB-85.

Mirad Okbazghi på vei forbi forsvarer.

Åtte år lang reise

Veien har vært lang for 2008-gjengen fra Drammen. Det startet uskyldig med én time trening én gang i uka i den lille gymsalen på Åskollen skole høsten 2016. Det er nesten åtte år siden, og det er fortsatt spillere med i troppen som var med på de aller første treningene.

Klubbens 2008-generasjon har vært en stor gruppe helt fra det andre året, og hatt nærmere 50 spillere innom i løpet av tiden fra 2016 til i dag. NM-troppen består av 13 spillere, mens det i treningsgruppe og seriespill er nesten dobbelt så mange. Sammen med trenerkollega Petter von Krogh har Kjetil Kleveland vært med hele veien siden den spede starten.

– Vi har fått være med på hele oppturen til både dette laget og hele klubben, sier han.

– Det har vært og er fortsatt en fantastisk reise, legger han til.

Sportslige utfordringer i kø 

Trenerduoen legger ikke skjul på at det er stor stas å ha nådd det første målet, å kvalifisere seg til selve NM-sluttspillet.

– Tradisjonelt er det mange av de samme klubbene som dominerer deltakelsen i sluttspillene i ungdomsmesterskapene, slår Petter von Krogh fast.

– Det er jo innmari moro at vi fra Drammen kan komme dit og vise at vi hører hjemme der vi også, sier han.

Fra før er det klart at laget er kvalifisert til å spille i Scania Cup i Södertälje i Sverige. Turneringen regnes som et uoffisielt nordisk mesterskap for ungdomsklubblag, og kun de antatt fire beste norske lagene får delta. Drammensguttene møter motstand fra Malmö og Island i gruppespillet, som uten tvil blir tøft nok.

– Dette blir en dannelsesreise og en ordentlig porsjon hard læring, flirer trener Kleveland lurt.

– Nivået der er skyhøyt, og det er helt ideelt for oss å få hevet lista for hvordan vi må kunne prestere, sier von Krogh avslutningsvis.

U16-NM-sluttspillet spilles i Oslo helgen 26.-28. april med Ammerud som teknisk arrangør.

Powered by Labrador CMS