Hokksund-gutt tok NM-gull for andre gang på halvmaraton

Snart 22 år gamle Knut Borkholm løp lørdag inn til sitt andre NM-gull på Halvmaraton i klassen U23 og ble nummer seks i Senior-NM – bare 3,11 minutter bak vinneren.

ØVRE EIEKR: NM ble arrangert på Birkeland i det som karakteriseres som en hard løype med mange høydemeter og en del vind som gjorde utslag i tidene til samtlige løpere, melder Eikernytt.no.

Knut er 21 år, og fyller 22 den 7. juni. Han er født og oppvokst i Hokksund. Knut var skiløper helt til han var 19 år, men valgte da å satse på løping fult ut. Han jobber 50 prosent som lærling i industrimekaniker-faget og er ferdig med dette i august i år.

Knut Borkholm satser fult ut på løping og det er lite tid til annet. Det legges ned mange km pr uke og på det meste i overkant av 180 km i uka.

– Det er viktig å holde en balanse her for å unngå skader. Han satser mest på lange løp med halvmaraton og maraton, men deltar også på lokale løp som er kortere. Knut fikk et gjennombrudd i fjor med seier i sin klasse i Paris halvmaraton og NM gull på halvmaraton U23 og 11. plass totalt i NM, sier pappa og trener Steinar Borkholm.

I år har Knut trent bra og startet året med tre uker treningssamling på Tenerife i januar for å legge et godt grunnlag for sesongen. Mye snø her hjemme gjorde treningen her vanskelig. Han deltok også i år i Paris med et godt resultat og en god tid på glatte forhold og ble nr. 80 totalt av 42.000 deltakere – 9:59 bak verdensklasse-løpere.

Knut sier han har hatt en god oppkjøring helt uten skader og var godt forberedt på ett av de viktigste løpene for ham i år – nemlig NM halvmaraton på Birkeland. Birkeland har en relativt hard løype med ca. 187 høydemeter som er vesentlig mer enn vanlig.

Dette passer nok Knut bra som gammel langrennsløper. Det var også relativt mye vind under løpet lørdag. Seniorklassen ble vunnet på 1:09:53 av Marius Garmann Sørli som er en meget god løper. Knut ble nr. 6 totalt i NM med tiden 1:13:04 og vant med dette U23 med god margin i den tøffe løypa.

– NM løpet 25. mai var en god prestasjon og 3:11 bak seniorgullet er nesten fire minutter nærmere vinneren av årets løp enn Knut var i fjor, sier trener Steinar til Eikernytt.no.

Knut trener og løper nå for Sportsklubben Vidar, da det er få andre langdistanseløpere i nærområdet han kan trene sammen med. Han kjører til Oslo og trener med SK Vidar én til to ganger pr. uke. Knut har nå pappa som hovedtrener, men har også med seg Audun Svartdal som medhjelper med mental trening og kontroll av program.

– Greit med noen andre enn kun pappa å forholde seg til, sier Knut.

Neste viktige løp er NM maraton i Knarvik som blir Knuts andre maraton. Han løp på 2:37 under Oslo maraton i fjor og ble da nr. 18 totalt på sin første maraton. – Vi får se hva det holder til i år,