MENINGER: Stephan Jacobsson
Innbygger i Drammen kommune

Hvor blir det av de nye barnefamiliene, som Drammen så sårt trenger?

MENINGER: Det bygges ikke nok eneboliger og boliger med plen, som familier med normale inntekter kan se seg råd til. Sentrumsleiligheter dominerer fullstendig i det som bygges av nye boliger. Eneboliger er i den helt andre enden av skalaen, med kun 86 eneboliger i året siden 2006.

«Hvis en by skal vokse, må det bygges boliger» Norges kanskje fremste ekspert på byutvikling, Knut Vareide i Telemarksforskning, har gjentatt dette for byens politikere og næringsliv flere ganger de siste årene, med referanse til Drammens mål om vekst og utvikling. Vareides siste rapport, som ble presentert for byens politikere før jul, viser at det fortsatt bygges altfor få boliger i Drammen. Byen sliter med å tiltrekke seg nye innbyggere, omdømmet til byen har sunket de siste årene og det etableres for få og forsvinner for mange arbeidsplasser ut av kommunen.

Det er lenge siden Drammen var førstevalget. Ser vi på den totale befolkningsveksten, inkludert fødselsoverskudd og innvandring det siste året, ender Drammen på 0,79 prosent vekst. Det er langt lavere enn forventet og ønsket. Og betydelig svakere enn det sammenlignbare kommuner har opplevd. Vekstområdene rundt Oslo, som Nordre Follo og Lillestrøm har over tre ganger så høy prosentvis befolkningsvekst som Drammen. Det samme har Lier og Øvre Eiker.

Vi trenger utbyggingsklare arealer til alle boligtyper. Det hjelper ikke bare å bygge i sentrum. Akkurat nå fyller Øvre Eiker opp Ormåsen med barnefamiliene som ønsker seg rekkehus eller enebolig med hageflekk. Flere tusen har flyttet fra Drammen og funnet bolig med plen i Holmestrand og Øvre Eiker. Tall fra SSB viser at i 2021 flyttet 4.936 drammensere ut av kommunen, mens bare 4.897 flyttet inn. Ferske tall vil vise den samme trenden.

Stat og fylkeskommune ønsker å fjerne nesten alle nye boligområder utenfor Drammen sentrum. Dette må vi ta styring på selv

Barnefamilier er innbyggere som byen så gjerne vil ha, som er verdifulle skatteytere i mange ti-år, og som bidrar til å forynge byen. - Og byen trenger vekst for å få økonomi til å sikre skikkelige tjenester for oss som bor her.


Både skoler og barnehager i er underfinansiert i Drammen. Drammen kommune bruker minst penger pr. grunnskoleelev, sammenlignet med samtlige andre kommuner i samme størrelsesorden. Langt flere barnefamilier skulle bidratt til vekst og en sterkere kommuneøkonomi, og med dette, gode, kommunale tjenester. At så mange velger å bosette seg i våre nabokommuner, er en dyster utvikling vi er nødt til å ta inn over oss og ta grep om. Innbyggerne har allerede fått kjenne på kraftige kutt i skole, barnehage og eldreomsorg.

Nå er det på tide at Drammen styrer egen arealpolitikk, ikke det statlige byråkratiet. Kommuneplanen skal rulleres igjen, og heldigvis har et samlet kommunestyre ikke glemt at det bor folk i Nedre Eiker og Svelvik. Stat og fylkeskommune ønsker å fjerne nesten alle nye boligområder utenfor Drammen sentrum. Dette må vi ta styring på selv.

Stat og fylkeskommune må ikke få styre boligutviklingen, og med dette hindre befolkningsvekst og utvikling at gode, konkurransedyktige tjenestetilbud.

Drammen Norges beste by? Vi har flest sommerdager i året og ingen byer i Norge har kortere vei til to internasjonale flyplasser. Mange er stolte å være fra Drammen og enda flere er stolte av å bo i Drammen. Skal vi ha trua i årene som kommer, trenger vi offensive beslutninger som skaper den optimale veksten. All vekst starter med å investere i og gi næring til det vi ønsker skal vokse. For Drammen kommune starter det med å bygge boliger og infrastruktur som de nye barnefamiliene ønsker seg.


Av
Stephan Jacobsson
Innbygger i Drammen kommune

Powered by Labrador CMS