«LETTKRENKET»: Lavrans Kierulf, gruppeleder i Viken Frp, går hardt ut mot det han mener er krenkehysteri ved Drammen videregående skole.

- Ingen rett å be i skoletiden

Muslimske elever gjorde opprør mot rektoren da de fikk beskjed om at bønn i undervisningstiden ikke er gyldig fravær. Kort tid etter gjorde rektor retrett da elevene løp til media. Nå vil hun ikke svare om religionstilpasning.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: DRM24 mottok, i likhet med flere andre medier både lokalt og nasjonalt, mandag formiddag flere tips fra elever på Drammen VGS som følte seg «krenket og diskriminert» etter en melding fra rektor Hanne Merete Hagby delte med elevene i skolens interne informasjonskanal.

Ifølge Hagby er bakgrunnen at «elever forlater undervisningen for å be».

- Det er ikke greit å forlate undervisningen eller å komme for sent til timer med denne begrunnelsen. Dette vil kunne gi grunnlag for anmerkning, skrev rektoren i meldingen.

- Du burde skamme deg

Rektor påpeker i meldingen at det «er viktig at alle føler seg inkludert på skolen, også troende muslimer, men det er allikevel ikke en aktivitet som kan ta undervisningstid».

Det tok imidlertid ikke mange minuttene før det kom kraftige reaksjoner fra mange muslimske elever ved skolen. Noen hevder overfor DRM24, over 200 muslimske elever. Til DRM24 skriver elever at de føler seg «krenket, diskriminert og ikke blir møtt rettferdig».

- Du viser virkelig ingen forståelse for religiøse elever og deres behov. Det er trist å se at du setter undervisningstid over elevenes tro og velvære. Du burde skamme deg for å være så lite inkluderende og respektfull, er en av meldingene som ble sendt rektor.

Det blir også hevdet at situasjonen skaper «et veldig utrygt og skremmende miljø for oss muslimer».

Her er meldingen rektor sendte ut:

Full retrett

Noe senere på ettermiddagen hadde rektor slettet meldingen og gjort retrett.

– Jeg har stor forståelse for behovet og fokuset på bønn under Ramadan. Sammen med elevrådet har vi bestemt at vi under Ramadan skal legge til rette for at elever, i pausen/friminuttet mellom tredje og fjerde økt, kan be. Da vil en av våre miljøarbeidere møte elevene og åpne et klasserom eller annet ledig rom til elevene. Dette er ikke et fast rom men vil variere etter hva som er ledig i dette friminuttet, skriver rektor Hanne Merete Hagby til DRM24.

- Anser du nå problemet som løst på permanent basis?

- Dette er en praktisk tilrettelegging som gjelder i denne perioden, uttaler Hagby.

- Innebærer det at behov for bønn ikke er tilstede utover Ramadan?

- Bønn er særlig i fokus under Ramadan.

- Hva mener du om at din påpekning av regelverket blir karakterisert av elever som krenkende og diskriminerende
?

- Min presisering var for å ha klare og forutsigbare rammer for alle. Skolen ønsker ikke å begrense elevenes mulighet til å be, sier Hagby.

- Folk må ta seg sammen

Lavrans Kierulf, gruppeleder i Viken Frp og medlem i hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune, retter flengende kritikk mot elevene etter bønne-aksjonen.

- Det første jeg tenker om denne saken er at folk må seriøst ta seg sammen. Hvordan i alle dager havnet vi her. Det er ingen rett å be i skoletiden, sier Kierulf
.

Han gir sin fulle støtte til rektor Hanne Hagby.

- Det eneste hun bør kritiseres for er at hun slettet meldingen og ga etter for mobben. Det hun gjorde var helt korrekt, og hun stod på veldig trygg grunn i forhold til regelverket i skolen, sier Kierulf
.

Han mener kritikken fra elevene om at dette skal dreie seg om rasisme er «helt malplassert».

- Det er ikke rasisme at skoler nekter å tilrettelegge for sære religiøse krav. Dette handler om at store deler av samfunnet er ganske lettkrenket
.

Kierulf uttaler at han har «stor forståelse for lærere som må stå i skolehverdagen med redsel og frykt for å si noe galt eller tråkke noen på tærne».

- I Norge må man tilpasse seg norske regler, og dersom en rektor ikke kan formidle regelverket uten å bli møtt med dette har vi mislykkes totalt i integreringen.

Nekter å svare om religionstilpasning

DRM24 har forelagt rektor Hagby utspillet fra Kierulf. Vi har spurt hvorfor man gjorde helomvending så raskt etter reaksjonene fra et klart mindretall av skolens elever.

- Ordlyden i meldingen kunne misforstås og ble omformulert i ny melding. Hovedbudskapet til elevene er at det er viktig at alle er til stede i undervisningstiden og at bønn må legges utenom dette. Dette budskapet er uendret, sier Hagby.

- Hva tenker du om hvor vellykket integreringen og forståelsen for et universelt og felles regelverk på skolen er når man ikke kan praktisere det uten å bli møtt med slike reaksjoner ?

- Det vil alltid være noen som er uenig i de beslutninger som tas, men vi må fortsette å jobbe med både toleranse og saklighet overfor hverandre.

DRM24 har også spurt rektor om det «er elevene som skal tilpasse seg regelverket eller skolen som skal tilpasse seg en enkelt religion». Vi har også spurt rektor hva hun «mener om at såpass mange elever føler seg krenket og diskriminert av regelverket, og at mange åpenbart setter bønn foran undervisning».

Dette har vi ikke fått svar på etter gjentatte forsøk.

- Jeg har ikke noe mer utfyllende svar på dette akkurat nå, uttaler Hagby.

Powered by Labrador CMS