Flere i samtale med personell fra Drammen kommune på deres stand.
Flere i samtale med personell fra Drammen kommune på deres stand.

Jobbmessen i Drammen vokser: Stadig flere vil ansette flyktninger

Det er tredje gang jobbmessen går av stabelen – møtepunktet hvor arbeidsgivere med ledige jobber møter arbeidssøkende flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Messen er et samarbeid mellom NAV Drammen, Næringslivsforeningen, Flyktningetjenesten i kommunen og Strømsø 2030. Årets messe har mer enn doblet antallet bedrifter fra forrige gang.

Gymsalen på Knutepunkt Strømsø syder av aktivitet da DRM24 er innom. Langs alle veggene har bedriftene sine stands og rollups, og de aller fleste har kø av interesserte arbeidssøkere som vil vite mer. Nav er arrangør, mens Næringsforeningen sender ut informasjon og invitasjon til alle sine medlemsbedrifter.

Mehmet Safak i Nav Drammen, og gleder seg over å se at stadig flere bedrifter er interessert i å ansette flyktninger. – Nav kan bistå med både tilskudd og andre tiltak, som språkopplæring, sier Safak.
Mehmet Safak i Nav Drammen, og gleder seg over å se at stadig flere bedrifter er interessert i å ansette flyktninger. – Nav kan bistå med både tilskudd og andre tiltak, som språkopplæring, sier Safak.

Mehmet Safak hos Nav er veldig fornøyd med høstens jobbmesse. Han er avdelingsleder for Integrering, Kvalifisering og Inkluderingsavdelingen på Nav Drammen.

- Det var veldig mange folk innom, og mange av dem kommer til å være i jobb etter dette, sier han.

Dette baserer han på de gode resultatene fra de to første messene. Bedriftene som stiller opp har på forhånd bestemt seg for at de ønsker å ansette eller sysselsette flyktninger, og Nav følger opp med å ta kontakt en uke etter messen og hører hvordan det gikk.

- De første to gangene har det gått veldig bra. Det vi har opplevd i år er at interessen har økt betydelig blant arbeidsgivere for å ansette flyktninger. Det er en veldig positiv utvikling.

Nav hjelper til

På messen er det bedrifter som tilbyr jobber som ikke krever noen kvalifikasjoner, mens andre krever topp utdannete folk – og alt i mellom.

- Her er jobber av alle kategorier, fra renhold, matlaging til ingeniør- og tekniske stillinger. Også arbeidssøkerne er over hele spekteret. Noen har ingen kvalifikasjoner, mens én av fem flyktninger har høy utdanning. Det de har felles kan være utfordringer med språk-kunnskapene, sier Safak.

- Er det sånn at Nav deler på lønnsutgiftene, eller ansetter bedriftene på vanlige vilkår?

- Her kan det være begge deler. Mange bedrifter ansetter helt uten noen hjelp fra Nav. Alle bedriftene som er med på messen har gjort klart på forhånd at de vil ansette flyktninger. Så om de møter den rette kandidaten med de rette kvalifikasjonene, blir det mellom dem. Men så kan det være en kandidat som har helt riktige kvalifikasjoner, men som for eksempel mangler språkkunnskaper. Da kan Nav komme inn og dekke det vi kaller kompetansegapet. Det kan vi gjøre gjennom lønnstilskudd, og vi kan også bistå med arbeidstrening og andre kvalifiseringstiltak, som språkopplæring.

- Så Nav kan bistå arbeidsgivere der enkelte kandidater trenger mer språkopplæring?

- Det kan vi. Alle flyktningene får språkopplæring i løpet av kommunens introduksjonsprogram, men språkopplæring er en lang prosess. Det er flere som ikke føler at de får språket på plass i løpet av introen, og da kan vi tilby det. Vi samarbeider med voksenopplæringen og kan også tilby kveldskurs til de som har kommet i jobb. Vi tilpasser løsningene helt til den enkelte og arbeidsplassen, sier integreringslederen.

Fra Serbia til Drammen

Ved Papirbredden Karrieresenter, ett av Karriere Buskeruds fire karrieresentre, står en smilende ung dame og deler ut brosjyrer – klar for å forklare de fremmøtte om hvem de er og hva de kan tilby. Og så viser det seg at Nikolina Cico selv er en tilflytter som har fått jobb – med god hjelp blant annet av Nav.

- Jeg kom hit for tre og et halvt år siden fra Serbia, og først fikk jeg introkurs og språkkurs. Senere fikk jeg også et jobbsøkerkurs ved Nav. Etter noen måneder bestemte Karriere Buskerud seg for å gi meg støtte og tilby meg jobb. Sammen med Nav har de inngått avtale om deling av lønnskostnadene for meg, så nå er jeg likestilt med andre kolleger. Det er et utrolig bra tiltak, som virkelig hjelper slik at folk kan komme ut i jobb, forteller hun.


Nikolina, 39 år, er utdannet innenfor markedsføring.

Nikolina Cico fra Serbia kom til Norge for vel tre år siden, og nå har hun jobb i en bedrift som hjelper andre til å fremme karrieren sin.
Nikolina Cico fra Serbia kom til Norge for vel tre år siden, og nå har hun jobb i en bedrift som hjelper andre til å fremme karrieren sin.

 

 

 

 

Powered by Labrador CMS