Kinopremierene: Dette er årets påskefilmer

Ikke mindre enn seks filmer får premiere på Kino City denne fredagen, før påskeuken setter i gang. Her er actionfylt sci-fi, fantacy-thriller, intens politisk spenning, nyskapende britisk romantisk komedie – og også litt for barna. En skikkelig blanding med masse godsaker i år!

Publisert Sist oppdatert

«Dungeons & Dragons – Honor of thieves Ho»: Verdenspremiere – også i Drammen

Humor er i høysetet når en gjeng med snille tyver skal redde verden mot slemme skurker. En fantacyfilm basert på det kjempepopulære rollespill-spillet, hvor fantasien har ingen grenser.
Humor er i høysetet når en gjeng med snille tyver skal redde verden mot slemme skurker. En fantacyfilm basert på det kjempepopulære rollespill-spillet, hvor fantasien har ingen grenser.

Forkortet D&D, er dette opprinnelig en bok og et rollespill fra 1974, som ble enormt populært, og ble til veldig mange spill og 43 bøker. Den første filmen Dungeons & Dragons kom i 2000. Den ble slaktet så hardt av både publikum og anmeldere at den er ikke til å regne med. En annen kom i 2012 – den ble ikke engang anmeldt av anmeldere på Rotten Tomatoes, og ble slaktet av publikum.

Dette er nå historie. For denne påsken kommer det et helt nytt blad D&D-film. Påskepremieren D&D Honor among thieves har vært vist på én filmfestival i USA før verdenspremieren 31. mars, og fikk strålende mottakelse. Den omtales som den første i et nytt film-univers av D&D-filmer.

Svært lite har sluppet ut om filmen, men den korte omtalen er at det er en bande med snille tyver som stjeler noe fra noen de ikke burde stjålet noe fra. De må stjele det tilbake, for å redde verden. Her er ildsprutende drager og eksplosjoner og forvandlinger og gode greier, i så humoristisk innpakning at det nærmer seg komedie. Chris Pine spiller hovedrollen som sjefshyggelig tyv. Hugh Grant dukker opp, og det fortelles at han er i sitt livs beste rolle, og det eneste problemet er at han skulle vært i mange flere scener.

Her høres det ut til at det blir mye gøy og underholdning. Filmen har fått 12 års grense, på grunn av «dramatiske kamphandlinger og actionvold, men med en god del avvæpnende humor».

«65»: Kræsjlandet - for 65 millioner år siden

En uheldig astronaut (Adam Driver) havner på en fremmed klode, som han oppdager er vår egen – bare for 65 millioner år siden. Det blir mange rare dyr å kjempe mot før han og lille Koa (Ariana Greenblatt) er i sikkerhet.
En uheldig astronaut (Adam Driver) havner på en fremmed klode, som han oppdager er vår egen – bare for 65 millioner år siden. Det blir mange rare dyr å kjempe mot før han og lille Koa (Ariana Greenblatt) er i sikkerhet.

Astronauten Mills kommer ut av kurs og får en ubehagelig landing, på en helt ukjent klode. Han oppdager at han er på Jorden, da forhistoriske dyr vandret rundt her. Der er bare én annen overlevende, den lille piken Koa. Mills må han gjennom mange skumle ting for å redde seg selv og Koa.

Mottakelsen har vært lunken både fra anmeldere og publikum. Filmen havner et sted mellom genrene sci-fi galaktisk og dinosaur-skrekk, men treffer litt utenfor mål på begge. Hvor mange dinosaurer er det spennende å se bli drept, uten noen annen handling? En anmelder skriver at denne filmen er 65 millioner år lang. Men den får en del skryt som familiefilm – den har 12 års grense og passer godt for familier med barn som elsker dinosauruser. Den har til og med en T-rex. Men spørsmålet er - klarer de å komme seg tilbake til fremtiden, eller blir de kanskje Adam og Eva? Den som går og ser, får se.

«Boy from heaven»: Intenst spennende arabisk thriller

Den uskyldige fiskergutten Adam (Tawfeek Barhom), blir rekruttert som spion av Ibrahim (Fares Fares), og havner i sentrum av en livsfarlig maktkamp. Høyaktuell svensk thriller med arabisk tale.
Den uskyldige fiskergutten Adam (Tawfeek Barhom), blir rekruttert som spion av Ibrahim (Fares Fares), og havner i sentrum av en livsfarlig maktkamp. Høyaktuell svensk thriller med arabisk tale.

Hovedpersonen i filmen er Adam, en enkel ung mann fra en fiskerlandsby, som kommer inn på det mest prestisjetunge, muslimske universitetet i Kairo. Plutselig dør rektor, og hans etterfølger skal finnes. Det betyr maktkamp fra alle kanter. Adam blir rekruttert som spion fra den ene fraksjonen, og havner midt i maktkampens sentrum.

Filmen er skrevet og regissert av Tarik Saleh, som er en svenskfødt filmregisør, med svensk mor og egyptisk far. Han har utmerket seg internasjonalt med filmer som lik denne fokuserer på omfattende korrupsjon i det egyptiske samfunnet. Tarik Saleh vant prisen for beste manus ved filmfestivalen i Cannes for Boy from heaven.

Hovedrollen spilles av palestinske Tawfeek Barhom, som blir rekruttert av Ibrahim, spilt av Fares Fares. Fares er også svensk, født i Libanon med assyrisk opphav, og familien flyktet til Sverige i 1987. Svært mange vil kjenne han igjen som en folkekjær svensk skuespiller, blant annet som en av politifolkene i den svenske komedien Kopps. P3 Filmpolitiet skriver at i denne filmen er de begge helt glimrende i sine hovedroller.

«King – min venn løven»: Supersøt barnefilm med norsk tale

Dette er en skikkelig barnefilm, med seks års aldersgrense, med en helt ekte løveunge – som er i fare. 12 år gamle Iben og broren Alex oppdager en dag noe overraskende hjemme i huset sitt: en liten løveunge! Løven og barna blir bestevenner, men så oppdager de at løven er ettersøkt, og i fare. De bestemmer seg for å hjelpe den hjem igjen – til Afrika. Til det får de hjelp av bestefar Max.

Stavanger Aftenblad skriver at «Søtere kan det nesten ikke bli. En herlig røverhistorie for ungene, akkurat så gammeldags og urealistisk som et moderne eventyr skal være». Her blir det mye spenning underveis, og det er noen skikkelig skumle folk som er ute etter å få kloa i den skjønne lille løven.

12 år gamle Iben blir venn med løveungen King, og bestemmer seg: Hun vil få ham hjem igjen til Afrika. Det blir en spennende reise med mange farer, som passer for barn fra 6 år.

«What's love got to do with it»: Finne kjærligheten - Tinder eller arrangert?

Bestevennene Kaz (Shazad Latif) og Zoe (Lily James) er bestevenner – han med opprinnelse Pakistan, hun britisk. Zoe er på Tinder, mens Kaz går med på at foreldrene skal finne en ektefelle han aldri har sett.
Bestevennene Kaz (Shazad Latif) og Zoe (Lily James) er bestevenner – han med opprinnelse Pakistan, hun britisk. Zoe er på Tinder, mens Kaz går med på at foreldrene skal finne en ektefelle han aldri har sett.

En topp tidsaktuell komedie om det å finne den store kjærligheten i dating-appenes tidsalder. Britiske Zoe er blitt hektet på app-dating, og sveiper hele dagen. Det har bare bragt henne inn i en endeløs strøm av formålsløse dater. Zoe sin barndomsvenn Kaz er opprinnelig fra Pakistan, og en dag bestemmer han seg for å følge sin kultur: Å dra til Pakistan og gifte seg med en helt ukjent, som foreldrene har valgt for ham. Zoe filmer vennens reise, og begynner å lure på om det er hun selv som er helt på jordet når det gjelder måten å finne Den Rette på.

Denne britiske romantiske komedien, på engelsk kalt rom-com, får strålende kritikker i britisk presse. The Independent skriver at filmen viser at engelsk rom-com ikke var død – den har bare sovet en stund. Og med What´s Love er genren helt vekket til live igjen.

Der er en rad av komiske talenter som gjør sitt ytterste i filmen, og den som kanskje skinner klarest er Emma Thompson som Zoes mor. Hun er utrolig misfornøyd med datterens dating-praksiser, og setter seg godt inn i de kulturelle forskjellene. Men vil hun ta skrittet helt ut og finne en kandidat til datteren – det får vi ikke vite før vi går og ser selv.

«Agent Max»: Påsken er i fare – haren og reven må redde den!

Haren Max går på påskeskolen i håp om å en dag bli selve Påskeharen. Men den slemme haren Leo har lyst til å ødelegge påsken, ved å stjele alle påskeeggene. Han får med seg en gjeng av slemme rever for å få det til. Max klarer ikke å redde påsken alene – han må få med seg en som kan hjelpe, og det er den snille revegutten Ferdinand. Men kan han egentlig stole på en rev? Og klarer de sammen å redde påsken?

Dette er en tysk animasjonsfilm med norsk tale, som til tross for mye spenning ikke har noen skremmende scener, og dermed passer for alle. Filmmagasinet skriver at dette er den aller første filmen som tar seg av påsken – julefilmer er det nok av. Og det var sannelig på tide! Så dette er den egentlige påskefilmen 2023.

Den snille haren Max må redde påsken, for den slemme haren Leo vil ødelegge påsken! Koselig påskefilm for hele familien og alle barna – selv de aller minste.

Powered by Labrador CMS