MASSEDRAPSMANN: Espen Andersen Bråthen har erkjent drapene på fem personer i Kongsberg.
MASSEDRAPSMANN: Espen Andersen Bråthen har erkjent drapene på fem personer i Kongsberg.

Espen (37) er terror-mistenkt

Konvertitten Espen Andersen Bråthen er mannen bak massemordet i Kongsberg, og har samtykket til varetektsfengsling. PST mener drapene fremstår som en terrorhandling.

Publisert Sist oppdatert

KONGSBERG: Det er tidligere kjent at den drapssiktende 37-åringen har vært i politiets søkelys for radikalisering. Mannen har konvertert til islam, og politiet har i løpet av de siste årene mottatt flere bekymringsmeldiner.

De fleste norske medier valgte torsdag ettermiddag å identifisere gjerningsmannen, og VG publiserte en video den terrormistenkte 37-åringen skal ha lagt ut på sosiale medier i 2017.

Her kommer han med en advarsel som er lett å tolke i retning av islamistisk terror, sett i lys av hendelsene på Kongsberg.

«Jeg er en budbringer. Jeg kommer med en advarsel. Er det virkelig dette dere vil? Og til alle som har lyst til å gjøre opp for seg, er tiden inne. Bær vitne om at jeg er muslim», uttaler Andersen Bråthen på gebrokkent engelsk.


- Hendelsene i Kongsberg fremstår på nåværende tidspunkt som en terrorhandling, men etterforskningen, som ledes av Sør-Øst politidistrikt, vil avklare nærmere hva hendelsene var motivert av, uttaler PST.

Espen Andersen Bråthen har i avhør erkjent de faktiske handlingene på Kongsberg, og blir fremstilt for varetektsfengsling fredag klokken 09.00 i Kongsberg. Politiet uttaler videre at fengslingsmøtet trolig blir gjort via kontorforretning, hvilket innebærer at siktede ikke vil delta i møtet ettersom han har samtykket til varetektsfengsling.

Kjent av PST

Siktede i saken er kjent for PST fra tidligere, uten at PST kan gi ytterligere detaljer om ham. Det er imidlertid kalt inn til en pressekonferanse senere fredag ettermiddag.

PST bistår nå Sør-Øst politidistrikt med all relevant informasjon vi måtte ha som kan bidra i etterforskningen.

- PST arbeider samtidig med å undersøke om det som har skjedd kan inspirere andre til å begå alvorlige voldshandlinger, i form av følgeaksjoner, hevnaksjoner med mer. PST har ikke opplysninger per nå om at så er tilfelle, uttaler sikkerhetstjenesten.

Endrer ikke trusselbildet

- PST vurderer kontinuerlig trusselbildet i Norge, og vår vurdering er at det som skjedde i Kongsberg onsdag 13. oktober ikke endrer det nasjonale trusselbildet, heter det i en pressemelding fra sikkerhetstjenesten

Trusselnivået i Norge vurderes fremdeles som moderat, og PST vurderer det fremdeles som mulig at ekstreme islamister og høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i Norge.

- PST vurderer at det mest sannsynlige scenarioet ved et ekstremt islamistisk terrorangrep i Norge er angrep utført av én eller få gjerningspersoner med enkle våpentyper, mot mål med få eller ingen sikringstiltak. Angrep mot tilfeldige personer på offentlige steder er et gjentakende modus operandi blant ekstreme islamister som utfører terror i Vesten.

Powered by Labrador CMS