Flere drept med pil og bue i Kongsberg - gjerningsmann pågrepet

Politiet har ikke gått ut med eksakt tall på antall døde eller skadeomfanget på de som er skadd etter hendelsen på Kongsberg onsdag kveld. Politiet utelukker ikke at det dreier seg om terror.

Publisert Sist oppdatert

KONGSBERG: Det opplyser politistasjonssjef Øyvind Aas i en pressebrief utenfor politihuset i Kongsberg klokken 20.30.

Gjerningsmannen som skal ha utført handlingene er pågrepet. Det pågår ifølge politiet ikke søk etter flere gjerningspersoner, og det skal ikke være mistanke om at flere personer er involvert.

Mannen skal ifølge politiet ha brukt pil og bue. Det er ikke meldt om at mannen skal ha brukt andre type våpen, men vitneropplysninger tilsier at det dreier seg om en armbrøst, og flere kilder hevder også at mannen også skal ha skadet eller drept en kvinne med kniv på sin ferd.

- Ut fra de opplysningene vi har nå, så er dette en person som har utført disse handlingene alene. Det er snakk om flere åsteder, sier Aas.

Ifølge Aas er det flere personer som er døde og flere som er skadd, og fraktet sykehuset i Drammen, som ble satt i beredskap etter hendelsen.

Utelukker ikke terror

På spørsmål om politiet mener det dreier seg om en terroraksjon, vil ikke Aas uttale seg foreløpig.

- Det vil tiden vise, sier Aas.

PST skal imidlertid være koblet inn i saken, og senere onsdag kveld opplyser Politidirektoratet at hele landet er gitt midlertidig bevæpning etter hendelsen.

Et større område i sentrum er fortsatt sperret av på grunn av undersøkelser.

- Årsaken er at gjerningsmannen har beveget seg over et stort område, og at krimteknikere nå jobber i området, sier Aas (bildet).

SE VIDEO FRA PRESSEKONFERANSEN:

BOMBEGRUPPA: Spesialressurser fra Oslo ble sendt stedet for å bistå.

Ba folk holde seg inne

Ifølge politiet skal hendelsen ha startet inne på matbutikk i sentrum, nærmere bestemt Coop Extra.

- Det var da en konfrontasjon mellom gjerningspersonen som stakk fra stedet, og var en periode utenfor vår kontroll før vi igjen fikk kontakt med han, uttaler Øyvind Aas i et intervju med pressen klokken 2210.

Gjerningspersonen skal i dette tidsrommet ha beveget seg videre gjennom sentrum, og skal også ha skutt piler utendørs.

Detaljene rundt hendelsesforløpet er foreløpig ikke kjent. Etter hva DRM24 erfarer fra vitner i området skal imidlertid politiet ha løsnet flere skudd i jakten på gjerningspersonen.

En politimann skal også ha blitt skutt i ryggen med pil, og et bilde er onsdag kveld spredd på sosiale medier som skal vise dette.

Politiet fikk ifølge Aas melding om hendelsen klokken 18.13.

Kort tid senere ba politiet folk i området holde seg innendørs via Twitter. De hadde da ikke kontroll på antatt gjerningsperson.


En snau timere senere meldte politiet at en person var pågrepet. Det skal ha skjedd klokken 18.47 - altså 32 minutter etter at politiet mottok første melding.

Vedkommende er fraktet sentralarresten i Drammen. Politiet har så langt ikke gitt ytterligere opplysninger om gjerningsmannen.

Voldsomt oppbud fra politi og helse

Etter hva DRM24 erfarer ble både politihelikopter, redningshelikopter og ambulansehelikopter, samt et tosifret antall politibiler og ambulanser fra drammensområdet sendt til Kongsberg.

Også beredskapstroppen og bombegruppa fra Oslo ble sendt til området, og ankom ved 19.30-tiden.

Kongsberg kommune er varslet og har satt kriseteam, og bistår med oppfølging av de som trenger det, opplyser politiet.

Det skulle ta over to timer og 20 minutter fra politiet fikk melding om hendelsen, til politiet opplyste hva som faktisk hadde skjedd i en pressekonferanse klokken 20.35.

Klokken 18.28, 15 minutter etter at politiet mottok melding om situasjonen, la politiet ut følgende melding på Twitter:

Klokken 19.24 fulgte politiet opp med følgende melding:

Powered by Labrador CMS