ÅSTEDET: Belur Sardar var 29 år da hun forsvant fra boligen i Drammensveien i Mjøndalen, og etterlot seg fire barn. Her blir ekteparets kjellerleilighet gjenomsøkt av svenske likhunder.

Gjenåpner 15 år gammel drapsgåte

Belur Sardar forsvant mer eller mindre sporløst fra jordas overflate i Mjøndalen i 2007. Nye tips i saken har fått politiet til å gjennomføre ny etterforskning, blant annet å grave opp et skogholt i Kongsberg.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Drapsetterforskningen som politiet til slutt måtte henlegge på bevisets stilling som følge av manglende funn, har nå tatt en ny vending.

I likhet med Therese-saken er den antatt drepte Belur Sardar en av de store forsvinningsmysteriene i moderne tid i drammensområdet. Begge sakene har til felles at noen har vært siktet (og sågår også dømt i Therese-saken) for drap.

Politiet mente Belur Sardars irakiske ektemann hadde drept og kvittet seg med kona, men måtte til slutt frafalle siktelsen i 2010. Mannen ble deretter utvist som følge av ugyldig oppholdstillatelse i Norge, og har hele tiden nektet for å ha noe med forsvinningen å gjøre.

SIKTET FOR FORSETTLIG DRAP: Sirwan Abdullah Ali, Belurs ektemann, fotografert i kjellerleiligheten i Mjøndalen, ble i 2010 utvist til Irak. Han har hele tiden nektet for å ha noe å gjøre med forsvinningen å gjøre, og meldte kona savnet flere måneder etter siste sikre observasjon.

Gravde opp skogsområde

Nå kan NRK avsløre at politiet har gjort nye etterforskningsskritt i den nå over 15 år gamle drapssaken, i jakten på Belur. I et skogholdt langs E134 ved Basserudåsen utenfor Kongsberg, har politiet gravd opp et større område som følge av tips de nylig har mottatt.

Tipset stammer fra et eldre ektepar som hevder at de så den drapssiktende ektemannen i tidsrommet Belur forsvant, ved en parkert bil som lignet på siktedes bil, langs veien på det aktuelle stedet. Informasjonen skal først ha blitt gitt politiet av en bekjent av ekteparet, som deretter er avhørt.

Til tross for en Kripos-ekvipasje med både kriminalteknikere og hunder som gjennomsøkte området, skal imidlertid ikke politiet ha gjort funn foreløpig.

- I dette tilfellet var informasjonen veldig konkret, og vi valgte å undersøke stedet grundig, sier politiinspektør Odd Skei Kostveit til NRK.

GRAVDE: Politiet gravde opp kummer, rør og avløpssystemer i Mjøndalen i 2007.
SØKTE UTEN FUNN: Politiet viste spesielt interesse for dette området på motsatt side av Drammensveien for ekteparets bopel i tiden etter Belur forsvant.

Omfattende etterforskning

Politiet har flere ganger i kjølvannet av saken fra 2007 gjort nye undersøkelser, og gravd flere steder. Et av stedene de gravde, ved Hagatjern i Mjøndalen, fant de sågar også et lik, men dette viste seg å være en savnet østeuropeisk mann.



Politiet har også søkt til vanns i både Drammenselva, Hagatjern og i kummer og rør. Belur har også vært etterlyst internasjonalt. Ingen ting har ført fram.

SØKTE TIL VANNS: Politiet søkte blant annet i Drammenselva med spesialhunder.



Daværende lensmann i Nedre Eiker, Torill Sorte, uttaler overfor NRK at hun synes det er bra at ny informasjon og tips kommer frem, selv om det har gått mange år.

– Vi har et ønske om å finne Belur. Vi kommer nok aldri til å slutte å lete etter henne. Det å finne henne vil ha stor betydning for å ha muligheten å kanskje kunne løse denne saken i framtiden, sier Sorte.

Sardar ble sist sett 5. februar 2007.

HAR IKKE GITT OPP HÅPET: Torill Sorte, daværende lensmann i Nedre Eiker.
Powered by Labrador CMS