Mener russiske hackere stod bak angrep på kommunens vannsystem

- Tyder på løsepengeangrep, uttaler politiet.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Angrepet, som skjedde i februar, skal imidlertid ikke ha kommet så langt at det ble fremmet noe løsepengekrav før kommunen hadde tatt affære.

Oppsiktsvekkende er det imidlertid at angrepet mot Drammen kommunes vannsystemer, settes i sammenheng med og skjedde kort tid etter et tilsvarende hackerangrep mot et vannsystem i Florida, hvor hackerne forsøkte å forgifte drikkevannet ved justere opp mengden av stoffet lut til over 100 ganger normalnivået. Også her ble imidlertid angrepet heldigvis oppdaget raskt.

Ifølge kilder i Drammen kommune som gjengis i en felles artikkel fra Dagbladet og Kommunal Rapport, var det den russiske hackergruppen Avaddon som sto bak dataangrepet mot kommunens vanninfrastruktur. Dette vil imidlertid ikke politiet bekrefte.

- Vi har konkludert med at hensikten bak dataangrepet var økonomisk vinning, og ikke terror eller skade. Etterforskningen klarte ikke å identifisere angripernes IP-adresse, og saken er derfor henlagt grunnet ukjent gjerningsperson, sier politiinspektør Hans Erik Seljordslia i politidistriktet Sør-Øst til Dagbladet.

- Skulle ikke ha skjedd - har endret rutiner

I likhet med en rekke andre hackerangrep i Norge de siste årene viser det seg å være russiske aktører om står bak. Ifølge Dagbladet krypterte hackerne filene på en server driftet av vann og avløpsetaten, men denne var uten kontakt med selve vannforsyningssystemet. Gode back up-rutiner sørget dessuten for at kommunens data var sikret.

- Det var aldri noen fare for at dette dataangrepet truet vannforsyningen på noen måte, og hackerne fikk heller ikke tilgang på personinformasjon. Det var ingen stor trussel, men det skulle aldri ha skjedd, sier virksomhetsleder IKT Svein Hilding Aasen i Drammen kommune til avisa.

Nå har kommunen gjort grep for å øke datasikkerheten i vannforsyningssytemet, men nekter media innsyn i en rapport om hendelsen. Cyberspesialister mener generelt at det er sikkerhetshull i kommunenes systemer for vann- og avløp.

- Det er urovekkende, og jeg frykter at det som skjedde i Florida også kan skje i Norge. Vi er veldig engstelige for sårbarheten til vann- og avløpsstrukturen når det gjelder datasikkerhet. sier leder av Kommune-CSIRT Bjørn Tveiten til Dagbladet.

Ifølge teknologinettstedet zdnet.com la Hackergruppen Avaddon ned virksoheten i juni 2021, kort tid etter angrepet mot Drammen.

Powered by Labrador CMS