TIL FJELLS? Skred kan løsne av seg selv under værforholdene denne helga, advarer NVE:

Nå er det stor snøskredfare i Sør-Norge

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Skifolk i flere deler av landet står klar til å starte årets vinterferie kommende helg. Vinterferiestarten byr på nysnø, vind og forbigående mildvær flere steder i Sør-Norge.

– Været på fredag gir betydelig snøskredfare i flere regioner, og skred kan løsne av seg selv, sier Karsten Müller som er vaktleder i Snøskredvarslingen i NVE.

Lavtrykk på vei innover

Sør-Norge på fredag har med seg både mild luft, vind og nedbør. Der det blir som mildest venter vi at det kan løsne våte skred av seg selv, mens i fjellet er det vinden som vil skape problemer på fredag.

Bedre vær, men lett å løse ut skred

Lørdag ser det bedre ut værmessig, men hvilke skredproblemet som vil møte skikjørerne etter været på fredag er foreløpig litt usikkert. Trolig må du forholde deg til våt snø på Sørvestlandet, ustabil fokksnø i høyden og vedvarende svake i snødekket i de andre regionene. Mange steder venter vi faregrad 2- moderat snøskredfare i helgen.

– Det som er viktig å huske på med faregrad 2-moderat snøskredfare, er at det kan innebære at det enkelte steder kan være lett å løse ut skred som kan bli store nok til å skade deg eller i verste fall ta livet av deg, minner Müller på.

Utfordringen er å vite hvor disse stedene er.

- Lær deg å gjenkjenne og håndtere skredproblemene i skredvarslet. Der det er vedvarende svake lag i snødekket skal du være ekstra oppmerksom. Er du usikker er det best å holde seg unna skredterreng, uttaler NVE.

– Vi anbefaler å sjekke snøskredvarslene i Varsom appen når varslene er oppdatert fredag ettermiddag, sier Müller.

Powered by Labrador CMS