Slik ser det nye førerkortet ut på forsiden. Bedre sikkerhet og lettere kontroll er hensikten.
Slik ser det nye førerkortet ut på forsiden. Bedre sikkerhet og lettere kontroll er hensikten.

Nå kommer nytt førerkort – skal gi økt sikkerhet

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Statens vegvesen tar i bruk en ny førerkortmodell fra 1. september. Det nye designet skal gi økt sikkerhet mot blant annet forfalskning.

– Alle som bestiller nytt førerkort vil fra 1. september i år få førerkort med ny design. Det nye førerkortdesignet gir økt sikkerhet mot forfalskning og er lettere å kontrollere. Kortet er produsert i polykarbonat og har samme format som dagens førerkort i kredittkortstørrelse, forteller senioringeniør John Erik Kristiansen i Statens vegvesen.

Hva er nytt?

– Førerkortet har ny design med nasjonalmerket plassert i øverste venstre hjørne og er trykt med et optisk variabelt blekk som skifter fra grønt til blått ved å betrakte kortet fra forskjellige vinkler. På forsiden av førerkortet vil det være to identiske bilder, ett i liten og ett i større utgave av innehaver. Dette skal bidra til enklere kontroll av kortets ekthet, sier John Erik Kristiansen.

Det er lagt inn flere nye sikkerhetselementer i førerkortene, slik som blant annet et optisk variabelt sikkerhetselement, sikkerhetsmønster, unikt serienummer og en QR-kode. I mikroteksten på baksiden av førerkortet finner vi nå Kvenfolkets sang «Hyvän illan».

Ikke krav om utskifting av førerkort i kredittkortstørrelse

Statens vegvesen gjør oppmerksom på at det ikke er krav om å skifte ut tidligere førerkortmodeller i kredittkortstørrelse.

Derimot er de store rosa plastlaminerte papirførerkortene (Wien-modell 1-2) ikke gyldige etter nyttår og må fornyes innen 1. januar 2023. For mer informasjon om dette se Gyldige førerkort i Norge | Statens vegvesen.

Powered by Labrador CMS