FOLKSOMT: Det var stor interesse for hva Scandic Ambassadeur Drammen kunne tilby av stillinger. Her representert ved hotelldirektør Johanna Skjelsbek.

Arbeidsmesse for flyktninger: - Skapte en trygg arena

Målet var å knytte kontakter mellom flyktninger og potensielle arbeidsgivere - det ble en stor suksess.

Publisert Sist oppdatert

Denne saken var først publisert på vikenvest.no

DRAMMEN: Arbeidsmessen var et samarbeid mellom NAV Drammen og Næringsforeningen i Drammensregionen, som tror det vil føre til mange ansettelser.

– Målet med messen var å skape en arena der arbeidssøkere kunne møte arbeidsgivere med et behov for arbeidskraft. Alle som var involvert det være seg veiledere, arbeidssøkere og arbeidsgiverne har gitt utrykk for at messen lyktes i å skape en trygg arena der mange muligheter ble skapt, sier Emil Bischoff, koordinator for Internasjonale Drammen i NAV Drammen.

– Jeg har stor tro på at messen vil føre til mange ansettelser, men det er også viktig å peke på mange andre muligheter som ble skapt som er relevant: Arbeidstreninger, kvalifiseringsprosjekter og samarbeidsmuligheter på tvers, fortsetter Bischoff.

Natalia Sakhan (med mikrofon) fra NAV Drammen, er tolk når Cecilie Brunsell (t.v.) holder sitt innlegg til de fremmøtte arbeidssøkerne.

Godt tilrettelagt

Messen var tilrettelagt for en brukergruppe som ofte ikke er prioritert på arbeidsmarkedet. Man avklarte arbeidssøkere på forhånd slik at de visste hvilke arbeidsgivere som var påmeldt, og hvilke stillinger de har tilgjengelig.

Arbeidssøkere kunne derfor gå direkte til arbeidsgivere som var relevante for den enkelte, og det ble derfor lite vandring fra stand til stand, noe som gjorde at de sparte en del tid.

I tillegg delte arrangøren opp arbeidssøkerne i to grupper. En time var det ukrainske flyktninger med tolk. Den neste timen var det flyktninger fra resten av verden. Det ble gjort slik for at arbeidsgiverne kunne få mer tid til å snakke med, og avklare relevante arbeidstakere.

Viktig arrangement

– Denne arbeidsmessen er meget viktig både for næringslivet og de arbeidssøkende. Samarbeidet mellom NAV Drammen og Næringsforeningen, gir en unik mulighet til å knytte kontakter mellom arbeidssøkende flyktninger og potensielle arbeidsgivere. Flyktningene som har kommet til messen viser motivasjon, nysgjerrighet og pågangsmot, sier Cecilie Brunsell, leder strategi og næringsutvikling i Næringsforeningen.

På bilde f.v: Duli Axhami, integreringskoordinator NAV Drammen, Emil Bischoff, koordinator for Internasjonale Drammen, NAV Drammen, Mehmet Safak, avdelingsleder NAV Drammen, Cecilie Brunsell, leder strategi og næringsutvikling i Næringsforeningen i Drammensregionen.
Det var stor interesse på standen til bedriften Tomagruppen. De er en av landets største leverandører på eiendomsdrift.

Fornøyde arbeidsgivere

Simen Almquist, daglig leder i SA Byggteam i Lier deltok på messen for å finne flere håndverkere. De har behov for flere ansatte i tillegg til de 20 ansatte de har i dag. De har mange prosjekter, og sikter på å være rundt 25 ansatte etter hvert.

- Det er veldig hyggelig å være her, og vi har allerede fått inn flere CV-er som jeg syntes er spennende, sier Alquist (bildet).

Produksjonssjef Øystein Høgmoen ved Loe betongelementer, fikk også mange henvendelser under arbeidsmessen.

Behøver sjåfører

Jørn Ivar Pettersen, assisterende avdelingsleder og Steinar Pedersen, teamleder i Vy Drammen var representert på arbeidsmessen.

– Vi ser arbeidsmessen som en en plattform til å skaffe nye dyktige sjåfører, sier Pettersen.

– Jeg er sikker på at vi kan finne gode kandidater her i dag, sier teamleder Pedersen.

Jørn Ivar Pettersen og Steinar Pedersen fra Vy Drammen

Fornøyd avdelingsleder i NAV Drammen

Mehmet Safak, avdelingsleder NAV Drammen hadde store forventninger til arbeidsmessen.

– Vi kan ikke klare å få folk ut i jobb uten arbeidsgivere. Vi er nødt til å samarbeide tettere med næringslivet og vi trenger flere framoverlente arbeidsgivere som er interessert i å rekruttere personer med kompetanse. Selv om ikke språket tilstede nå, så vil det komme etter hvert, sier Mehmet Safak (bildet).

F.v. Raymond Kvistbråten Sollie, Azmir Abdulla og Malin Olsen fra Manpower var meget fornøyd med arbeidsmessen. - Vi er på jakt etter alle typer faggrupper, men her i området så er det stort behov på lager og produksjon. Men vi jobber også med barnehager, kantiner og andre merkantile stillinger. Det er nok noe utfordringer språk, men det kan løses, sier Sollie i Manpower.

Ønsker seg veldig en jobb

Ved hjelp av tolk setter noen av arbeidssøkerne ord på hvilke forventninger man hadde til jobbmessen.

- Forventning er å finne en arbeidsgiver som ønsker å gi meg jobb. Jeg ønsker veldig at det skjer snart, sier Yaroslava Panchenko.

- Selv om vi har mange bekymringer om vi får det til, sier Julia Mosiichuk.


Valentina Attia forteller om at hun allerede jobber for Mester Grønn, men har levert en søknad og CV hos Scandic hotell som var representert på jobbmessen i dag.

- Det kan være gøy å jobbe flere steder, sier hun.

Valentina skulle ønske at mannen hennes var her i dag, og fikk mulighet å snakke med arbeidsgivere. Men Valentina tar med seg informasjon hjem til han om arbeidsgivere og mulighetene hun fikk høre om på jobbmessen.

- Vi satser på at vi får oss en jobb snart. Vi elsker jo å jobbe, sier Yaroslava og Julia. Vi håper etter dagen i dag at får vi en telefon fra en av arbeidsgivere, med følgende beskjed: Hei, jeg har en jobb til deg!

Yaroslava Panchenko, Julia Mosiichuk og Valentina Attia
Powered by Labrador CMS