
Varene rives vekk i Buskeruds største vegetar-disk
– Vi har noe for alle, og er vi tomme for en vare en dag så er det skikkelig krise for kundene våre.
DRAMMEN: Tina Horne Olsen (23) er ansvarlig for vegetardisken og sosiale medier på Meny Union Brygge. Disse to ansvarsområdene har hun kombinert, noe som har resultert i at butikken nå har Buskeruds største vegetarisk.
Det var etter at butikken for et par uker siden erklærte vegetardisken for Buskeruds størte at interessen eksploderte. I innlegget skrev Olsen om noen av nyhetene i disken – blant annet vegansk sjokoladepålegg, ulike oste-erstatninger og nye vegetariske ferdigretter.
- Jeg er ikke vegetarianer eller veganer selv, men det er viktig for meg at vi tilbyr nok varer til de som ønsker å kutte ned eller ikke spise kjøtt- og melkeprodukter.
- Etter Brennpunkt-dokumentaren om kjøttproduksjon ble etterspørselen etter kjøttfrie varer ekstrem over natta, forteller Horne Olsen.
Greier ikke møte etterspørselen
Kunder kommer langveis fra for å handle fra vegetardisken hos Meny. Olsen forteller at kundene tar det som en type «harryhandel», og at de gjerne ringer i forkant for å høre hvordan utvalget er dagen de kommer.
Faktisk selges det nå så mye at de ansatte ikke klarer å holde trykket oppe, verken når det gjelder varebestilling eller påfylling i kjøledisken.
Og det er ikke bare veganere eller vegetarianere som kommer innom, forteller 23-åringen.
- Folk elsker det! Alle handler fra vegetardisken! Det er alt fra nysgjerrige som har lyst til å teste noen produkter, til allergikere, unge og eldre. Det er flere barn ned i 12-årsalderen som har tatt med foreldrene sine til disken for å finne nye middagsalternativer.
Populære ferdigretter
Butikken har tatt inn en rekke ferdigretter fra flere forskjellige merker. Og dette selges det mye av – alternativer til kjøttdeig, burgere, snitsler og mer. Varen som har blitt solgt aller mest av er Beyond Meat sin «Beyond Burger». Denne finnes i frysedisken, men dukker om kort tid også opp som løsvektvare i ferskvaredisken, kan Olsen fortelle.
- Når det står kunder ved disken går jeg bort til dem og spør om vi dekker behovet deres eller om de savner noen produkter. I begynnelsen tok vi kun inn de mest etterspurte varene, men nå har vi det meste man kan få tak i på markedet, slår vegetar-sjefen fast.
De fleste produktene er fra Tine, Folkets, VegMe og Violife. Produkter fra sistnevnte leverandør blir importert fra et firma i Svelvik.
- Smaker bedre
Når butikken begynte å utvikle sitt vegetar-sortiment sendte Olsen varer med hjem til de ansatte. De fikk teste alternativer til kjøtt, ost og pålegg – og tilbakemeldingene var gode. Flere av de ansatte har nå begynt å handle dette fast, og alle syntes det er gøy med oppmerksomheten rundt vegetardisken.
- Det smaker jo som vanlig, om ikke bedre fordi det er mer krydder og sånt i kjøtt-erstatningene, sier Olsen.






