Nessa Nordtun ble ønsket velkommen av rektor Hanne Merete Hagby og varaordfører i Buskerud fylkeskommune, Lavrans Kierulf.

Ny forskerlinje på Drammen VGS vekker nasjonal begeistring

Kunnskapsministeren lot seg inspirere da hun besøkte Drammen videregående skole for å høre hvordan elevene jobber med egne forskningsprosjekter, og et helt nytt studietilbud - samfunnsforskeren.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: 15. april besøkte kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun Drammen videregående skole. De har gjennom flere år jobbet systematisk med å utvikle elevstyrte forskningsprosjekter innenfor samfunnsvitenskapelige fag, for å berede elevene best mulig på videre studier.

Ministeren brukte mye tid på å snakke med elevene om deres erfaringer, forteller fylkeskommunen på sine hjemmesider.

– Jeg syns det har vært veldig fint, kjekt og ikke minst inspirerende å høre hvordan elevene har jobbet metodisk med forskningsprosjekter. Og hvordan de har løst ulike problemer som har dukket opp på veien for å få godt grunnlag for sin forskning, og ikke minst konklusjonene, sa Nessa Nordtun. 

– Gøy at arbeidet vårt blir sett 

Som ledd i sitt utviklingsarbeid har skolen samarbeidet med Drammen kommune, der elevene blant annet engasjeres som demokratiguider og valgfunksjonærer i valgår. Elever har også gjennomført forskningsoppdrag om tema som valgdeltakelse og medvirkningsprosesser i kommunen.

– Jeg synes det er interessant med temaene elevene har valgt, alt fra demokrati til MC-klubber til konflikten i Palestina, så det har vært veldig interessant. Det er tydelig at elevene er engasjerte og har lært mye av arbeidet, sa Nessa Nordtun etter samtalene.

Elevene synes det var stas å dele sine erfaringer med ministeren:

– Det var spennende og gøy at kunnskapsministeren ønsket å komme på besøk for å høre om hva vi har jobbet med. Det gjør at vi opplever at arbeidet vårt blir sett, sier Ajla Zeckanovic. 

Oppretter helt nytt studietilbud: «Samfunnsforskeren»

Drammen videregående skole har fra tidligere en forskerlinje for realfag, men utmerker seg nå ved å satse på «Samfunnsforskeren». Det er et studieforberedende tilbud fra VG2, med fokus på humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.

– Vi bygger vi videre det på arbeidet vi har gjort i flere år, men nå etablerer vi altså Samfunnsforskeren som en egen studieforberedende linje. Tilbudet har blitt veldig godt tatt imot hos elevene våre, og vi har allerede tre fulle klasser med Vg2-elever fra høsten av, sier rektor Hanne Merete Hagby fornøyd.

Og kunnskapsministeren synes det var interessant å høre hvordan skolen har jobbet med å utvikle studietilbudet.

– Det har vært spennende å høre om måten skolen jobber med og former undervisningstilbudet. Jeg tar med meg at det er et stort handlingsrom innen dagens regelverk til å jobbe godt pedagogisk ut fra det man ønsker å ha fokus på når det kommer til læring i videregående skole. Det er inspirerende å se, og man ser at elevene responderer godt på det, sa Kari Nessa Nordtun.

Drammen videregående inngår fast samarbeid med Holbergprisen i skolen

Mye av bakgrunnen for ministerbesøket var skolens engasjement og arbeid med Holbergprisen i skolen (HiS), en nasjonal forskningskonkurranse for elever i videregående skole.

Drammen videregående skole har utmerket seg ved å delta i Holbergprisens forskningskonkurranse i en årrekke, og har nå inngått i et langsiktig samarbeid med HiS.

– Drammen videregående skole har vist seg som en fleksibel og fremtidsrettet skole som har vært interessert i å prøve ut ulike formater for elevforskningen. Erfaringene fra Drammen vgs. og deres nye samfunnsforskerlinje vil kunne komme til nytte for alle HiS-deltakerskoler, og skolen vil kunne fungere som et laboratorium for elevforskningen, skriver Holberg i skolen i en pressemelding.

Varaordfører i Buskerud fylkeskommune, Lavrans Kierulf lar seg også begeistre: 

– Det er imponerende å se hva elevene i samarbeid Holbergprisen i skolen har fått til. Her får vi frem det beste i elevene og jeg er sikker på at de med dette er bedre rustet for fremtiden. Dette er et arbeid vi må sikre at fortsetter i Buskerud.

Powered by Labrador CMS