HENTER FRA AP: Rødt's Jørgen Harboe Wilhelmsen går mot et historisk godt resultat i Drammen, mens Monica Myrvold Berg og Arbeiderpartiet mot et historisk dårlig.

Ny måling: Ap krymper igjen - Rødt 4. største parti i Drammen

Høyre og Frp er fortsatt soleklart størst, men mister det rene blå flertallet med knappest mulig margin. Samtidig opplever Rødt en tredobling og øker fra ett til fire mandater i kommunestyret.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: I en ny meningsmåling gjennomført av Sentio for Drammens Tidende befester Høyre og Frp dominansen i Drammen med tilsammen nøyaktig 50,0% av stemmene, fordelt med henholdvis 36,8% og 13,2%.

Det innebærer at de får 28 av 57 mandater, mens man må ha 29 for flertall.

Samtidig reduseres Arbeiderpartiet ytterligere fra TV2-prognosen i Drammen tidligere denne uka, fra 18,5% til kun 16.2%, og får inn kun ni mandater i kommunestyret.

Den store overraskelsen er trolig Rødt, som øker oppslutningen fra 2,5% i 2019 til hele 6,8% - og får dermed inn hele fire mandater i kommunestyret.

- Protest og sofasitting

Politisk kommentator i DRM24, Tom Berntzen, tror Ap i Drammen nå lider av stemmeflukt i form av at en del stemmer på andre partier i protest mot regjeringen - men også at en del velgere fortsatt sitter i sofaen og på gjerdet.

- Ap lekker nok også litt til Rødt ettersom det er det mest rendyrkede sosialistiske partiet på Venstresiden for de som ønsker det, mens SV er et støtteparti til en upopulær regjering. Det tjener Rødt på, som også trolig får en del sympatistemmer for de som mener at Moxnes fikk for hard medfart i solbrilleskandalen, sier Berntzen.

Han påpeker også at Rødt i Drammen har en dyktig frontfigur i Jørgen Harboe Wilhelmsen.

- Både sentralt og lokalt har de dyktige folk som fyller skoene etter Moxnes og samler en del personstemmer, tror Berntzen. 

I MEDVIND: Ytterst venstre og ytterste Høyre er de som har størst grunn til å juble i Drammen, her Rødt eneste sittende representant i kommunestyret, Jørgen Harboe Wilhelmsen.

Pensjonistpartiet og INP knuser Krf og Sp

Videre er det verdt å merke seg at Pensjonistpartiet får 3,1% og to mandater, Industri- og Næringspartiet får også to mandater med 4,3%, mens Ståle Sørensen og Folk i Drammen får 1,2% og sikrer ett mandat med et halmstrå. Også partiet Konservativt sikret ett mandat med 1,2%.

Krf og Senterpartiet er imidlertid i fritt fall i Drammen, og oppnår fattige 1,6% og 1,9%, og dermed kun ett mandat

De øvrige listepartiene som eksempelvis Partiet Sentrum mangler foreløpig oppslutning til å komme inn i kommunestyret.

Powered by Labrador CMS