Nye tiltak for bedre konkurranse i dagligvarebransjen

Regjeringen vil bidra til at forbrukerne får god prisinformasjon, bedre tilgangen til butikklokaler, og oppdatere loven om god handelsskikk. 

Publisert Sist oppdatert

NORGE: Det er tre av tiltakene regjeringen legger frem mandag for bedre konkurranse i dagligvarebransjen.

– Økte priser på mat er noe husholdningene merker på lommeboka hver eneste dag. Tøffere konkurranse i dagligvarebransjen vil kunne bidra til at vi forbrukere får bedre utvalg, og at prisveksten på mat går ned. Derfor vil regjeringen bedre konkurransen i bransjen gjennom flere nye tiltak, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Dagligvarebransjen domineres av få og store aktører, og det er vanskelig for nye aktører å etablere seg. Norske forbrukere møter høyere priser og dårligere utvalg sammenlignet med andre land. Dagligvarehandelen omsatte for nær 230 milliarder i 2024[1]. Tall fra SSB viser at prisene på mat og drikke i flere år har vokst mer enn den generelle prisveksten.

– Økningen i matprisene er krevende for husholdningene. Regjeringen har gjennomført en rekke tiltak for å bedre konkurransen, og følger nå opp med nye tiltak. Folk kan være trygge på at regjeringen fortsatt vil ha fullt trykk på situasjonen i dagligvarebransjen, sier næringsminister Cecilie Myrseth.

Regjeringen la i februar 2023 frem en tipunktsplan for bedre utvalg og lavere priser i matbutikken. De fleste av disse tiltakene er fulgt opp. Arbeidet med å bedre konkurransen i dagligvarebransjen er et kontinuerlig arbeid og flere av tiltakene er pågående. Et sentralt tiltak er oppdrag til Konkurransetilsynet om å prioritere dagligvarebransjen og styrket markedsovervåkingen i bransjen.

– Konkurranseutfordringene i dagligvarebransjen er komplekse. Vi skal være ærlige på at det ikke er ett enkelt grep som vil løse utfordringene. Det er summen av de ulike tiltakene vi gjennomfører som over tid vil kunne ha en effekt på konkurransen, sier Myrseth.

Her er regjeringens nye tiltak:

God prisinformasjon til forbrukerne

God informasjon, både om pris og innhold, er viktig for at forbrukerne skal ta opplyste valg. Dette har også betydning for konkurransen i dagligvarebransjen. For å sikre at dagligvareaktørene har korrekte enhetspriser, kampanjer og tilbudspriser vil regjeringen prioritere tilsynet med prising i dagligvaremarkedet.

Mange forbrukere opplever også at dagligvarekjedenes fordelsprogrammer forsterker forvirringen rundt priser. Regjeringen vil derfor både prioritere tilsyn med fordelsprogrammene og utrede hvordan de påvirker forbrukernes mulighet til å orientere seg i dagligvaremarkedet.

Regjeringen vil gi Forbrukertilsynet i oppdrag å snarest mulig å iverksette aktuelle tiltak.

God tilgang til butikklokaler

Tilgang til gode butikklokaler er viktig for konkurransen. Regjeringen har allerede innført forbud mot praksis som hindrer konkurrenter i å etablere seg i egnede lokaler (negative servitutter). Begrenset tilgang til egnede butikklokaler kommer også i form av eksklusivitet i leieforhold. Dette vil regjeringen gjøre noe med, og vurderer derfor tiltak mot konkurransevridende bruk av eksklusive leieavtaler.

God handelsskikk i dagligvarebransjen

Vi vil ha en dagligvarebransje som preges av god handelsskikk. Erfaringene siden loven om god handelsskikk ble innført viser at det er uklart om forhandlingene mellom dagligvarekjeder og leverandører er så effektive som de kan være. Regjeringen vil derfor gjennomgå og oppdatere loven. Vi ønsker et enda tydeligere regelverk som skal bidra til effektive forhandlinger og god handelsskikk. Noen sentrale temaer i gjennomgangen er blant annet hvilke krav aktørene kan stille til hverandre i forhandlinger, bruk av rabatter i forhandlingene, kjedenes innføring og bruk av egne merkevarer og hvordan loven kan håndheves mer effektivt.

Mer åpenhet i verdikjeden for mat

Dagligvarebransjen og hvordan den fungerer har stor betydning for folk. For å kunne føre nødvendig tilsyn er det viktig med innsikt i sentrale deler av bransjen. Flere aktører i dagligvarebransjen har en komplisert selskapsstruktur, med store konsern og mange datterselskaper, og kontrollerer flere ledd i verdikjeden. Dette gjør verdikjeden lite transparent. Regjeringen vil undersøke om krav til regnskapsmessig og funksjonsmessig skille mellom leddene i dagligvarebransjen gir mer åpenhet og mer effektivt tilsyn.

Powered by Labrador CMS