Bomskudd i ny skrytevideo

Publisert Sist oppdatert

KOMMENTAR: «Si sannheten, for den er enklest å huske». Dette er den beste grunnsetningen både innenfor journalistikken og kommunikasjonsfaget.

At deler av administrasjonen i Drammen kommune og noen sentrale meningsbærere (sett med deres egne øyne), tydeligvis ikke har fått med seg denne enkle læresetningen, kom klart frem på Eiendomsdagene på Union Scene forrige uke. Der presenterte næringssjef i Drammen kommune, Toril Lislien, og noen velmenende selvutnevnte meningsbærere, nok engang en såkalt skrytevideo av Drammen.

Denne gangen skal byen vår visstnok være «større enn Oslo» og videoen skal spille på følelser for å få folk til å bosette seg i Drammen. Videoen skal ifølge opphavsmennene (og kvinnene) gjøre oss drammensere stolte, men først og fremst «få flere utenbys barnefamilier til å flytte hit til byen».

Unnskyld meg, men jeg blir verken stolt eller glad over å se videoen, jeg blir rett og slett bare brydd og flau. Å spille på følelser og tro at det er det barnefamilier prioriterer når de skal bosette seg et sted, er etter min mening utrolig naivt og virkelighetsfjernt. Dessuten må jo de som står bak denne videoen tydeligvis ikke ha høye tanker om de barnefamiliene som de ønsker seg til byen. Tror de virkelig at denne «feelgood-filmen», som de selv kaller den, og som utelukkede viser frem smørsiden av Drammen, går hjem i dagens opplyste samfunn?

Ingen barnefamilier kan leve av bare luft og kjærlighet, eller følelser som noen også kaller det.

Premieren på filmen fant sted dagen før den nye kommunedirektøren i Drammen la frem sitt forslag til budsjett for kommunen neste år. Et budsjett som kommunedirektør Trude Andresen karakteriserte som «veldig, veldig krevende og så kritisk at ingen områder i kommunen blir fredet fra innstramminger og nedskjæringer». Etter den tid har også den nye ordføreren, Kjell Arne Hermansen, sagt at vi drammensere nok må regne med prisøkning blant annet på en rekke kommunale tjenester på grunn av kommunens kritiske økonomi, selv om vi allerede ligger langt oppe på listen over kommuner med høyt avgiftsnivå..

Jeg blir rett og slett bare brydd og flau

I tillegg vet vi at Drammen sliter med stor barnefattigdom. Både Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen melder om rekordpågang fra familier som ikke lengre har råd til hverken mat eller klær. Byen har et voksende problem med vold blant ungdom. Vi har uro i skolen og det er usikkerhet om hvor mange barnehager som kan opprettholdes i kommunen, eller om økonomien krever at noen blir nedlagt. Kanskje ikke særlig attraktivt for barnefamilier, spør du meg. I tillegg mangler Drammen både boliger og arbeidsplasser.

Hvordan næringssjefen i kommunen glatt overser virkeligheten i sin iver «etter å gjøre Drammen attraktiv», som hun selv sier, er meg en gåte. Det ser heldigvis ut til at Drammen kommune nå har fått en ny kommunaldirektør som tar tak i kommunens økonomi på en skikkelig måte. Jeg håper ikke hun får en altfor tung jobb med å få resten av administrasjonen i kommunen med på å se virkeligheten i øynene.

Personlig har jeg bodd på Konnerud og i Drammen i hele livet, selv om jeg både har studert og hatt min yrkesaktive karriere i Oslo. Pendling hver dag tur-retur Drammen i en mannsalder. Likevel har det aldri vært aktuelt for meg å flytte fra byen.

Jeg synes Drammen er en flott by å bo i, tross feil og mangler. Jeg tror imidlertid ikke noe på informasjon og kommunikasjon som ikke forteller om de manglene og problemene byen vår også har.

For meg handler god informasjon og kommunikasjon om å skape en kultur som tar opp i seg både ærlighet, åpenhet og stolthet. Her bommer initiativtagerne bak denne nye «skrytevideoen» totalt, etter min mening:

Powered by Labrador CMS