MENINGER: Rikke Louise Pedersen
1. nestleder i Buskerud FpU.

Det er på tide å bli kvitt dagens dustelover

MENINGER: Venstre, Høyre og Frp har foreslått å tillate kinoforestillinger før kl. 13 på søndager. Dessverre sier en samlet venstreside nei, fordi de nekter å liberalisere regelverket av hensyn til gamle helligdagstradisjoner. Dette er de samme partiene som heller ikke ønsker å gi innbyggere frihet til å gå på en vanlig dagligvarebutikk på søndager. Når skal venstresiden, sammen med krf, begynne å føre en politikk som passer inn i det moderne 2024?

Det såkalte «Sabbatsforordningen av 1735» er bakgrunnen for at flertallet på venstresiden nekter å gi norske innbyggere den simple friheten av å gå på kino når de skulle ønske. Når lokale politimestre gir unntak fra forbudet flere steder i landet, blir det for dumt at staten skal videreføre et gammeldags forbud fra 1700-tallet.

På søndager skal vi heller ikke få lov til å gå på butikken. Eller, om butikken ikke overstiger en salgsflate på 100 kvadratmeter så klarer venstresiden å leve med det. Hva slags insentiver politikerne har for å videreføre disse forbudene, stiller jeg spørsmålstegn ved. I stort sett alle andre yrker, arbeider folk på søndager. Om cafeer, restauranter og joker får holde åpent på søndager, så burde en vanlig dagligvarebutikk også få lov til det.

Det snakkes ofte om at politikere skal være fremoverlente. Men hvordan skal vi fornye oss når vi har regler som baserer seg på et annet årtusen? Hadde arbeiderpartiet alene kunne bestemme all politikken siden 1900-tallet, hadde farge-tv fortsatt vært forbudt og nrk hadde fortsatt vært den eneste tilgjengelige tv-kanalen. Takket være høyresidens kamp om å gi staten mindre makt, har vi i dag friheter som vi ikke kunne tenke oss å leve uten.

Jeg er lei av at vi har politikere som viderefører gamle lover bare fordi de kan. Staten er ikke til for å sette slike begrensninger på enkeltmenneskers frihet. FpU mener det er på tide å fjerne de resterende dustelovene som henger igjen fra andre årtusener, og gi folk flest mer frihet i hverdagen. Fremskrittspartiet er det beste fremtidige valget for å gi mindre makt til politikerne, og mer makt til deg.

Av
Rikke Louise Pedersen
1. nestleder i Buskerud FpU.

Powered by Labrador CMS