MENINGER: Herman Ekle Lund, Emilie Ovnerud, Rune Fortun, Camilla Ulsund, Torhild Wibe, Espen Ovnerud Toppkandidater, Drammen Venstre

Du må få mer å si i utviklingen av ditt nærmiljø

MENINGER:  «Medvirkning og lokaldemokrati» skulle være en byggestein for nye Drammen. I kommunens handlingsplan for 2023 er medvirkning til og med en av organisasjonens fire hovedsatsinger (på initiativ fra oss i Venstre).

Men hvor godt har vi egentlig lyktes med denne medvirkningen? Hva har det betydd for deg som innbygger? Og hvor må vi bli bedre?

På den positive siden: Vi har laget nærutvalg i alle ti kommunedeler. Her diskuterer lokale innbyggere viktige saker i sitt nærmiljø med oppnevnte politikere – basert på medvirkningsaktiviteter med vanlige folk i sin kommunedel. Flere av nærutvalgene har, særlig det siste året, fått betydelige politiske gjennomslag gjennom at lokale innspill har blitt løftet videre til kommunestyret, og endt opp i vedtak. Vi opplever at politikerne stadig oftere respekterer og hensyntar nærutvalgenes mening i sakene.

Vi i Venstre vil nå ta nærutvalgene et steg lenger. Vi vil tilføre nærutvalgene større budsjett og ansvar for å bevilge tilskudd innenfor sine lokalmiljøer. I tillegg vil vi gi utvalgene en sterkere tilknytning til de ordinære politiske utvalgene som høringsorganer. Nærutvalgene skal være et sted hvor det nytter å engasjere seg og å komme med innspill til for alle innbyggere!

Internt i kommunens tjenester har vi i Venstre lenge vært “gneldrebikkje” for medvirkning på både individ- og systemnivå. Vårt inntrykk er at medvirkningen blir bedre og bedre, for mange, blant annet gjennom opprettelse av brukerråd i mange tjenester – dog som følge av betydelig politisk påtrykk. Men det gjenstår å se at vedtakene blir gjennomført. Vi må sikre at særlig innbyggere som har utfordringer med sykdom, alder, språk faktisk får medvirket.

Ansatte har fått vedtatt en egen “ytringskultur”, som sikrer deres rett til å si hva de vil – både offentlig og direkte til politikere – uten å frykte negative konsekvenser.

På brukernivå har medvirkning blitt rettighetsfestet gjennom mange politiske vedtak. Etter mye politisk oppfølging og kontroll opplever vi også at det følges stadig bedre opp i praksis.

Politisk har vi fortsatt en vei å gå for å bli gode på medvirkning. I Drammen, og mange andre kommuner, forveksles dessverre ofte høringsfasen med medvirkning. Høringsfasen er perioden mellom en politisk sak er behandlet for første og andre gang, og det første utkastet sendes ut til offentlig ettersyn. Når en sak har kommet så langt, så er den i all hovedsak ferdig utformet og det er detaljene som gjenstår. Reell medvirkning må foregå allerede i den administrative skrivefasen – før saken kommer til politikerne.

De siste to årene har vi i Venstre heldigvis lyktes med å endre dette i flere store saker. Vi vil her trekke fram den nye temaplanen for idrett, friluftsliv og fysisk aktivitet, hvor all innbyggermedvirkningen skjedde før politisk behandling. Dette skapte en mye bedre prosess for alle parter. Slik vil vi i Venstre fortsette å endre prosessene i neste periode.

Men det er ett område hvor vi virkelig utmerker oss som lite medvirkende: plan- og byggesaker.

Dessverre velger mange utbyggere å begrense medvirkningsaktivitetene i planprosesser til lovens absolutte minimumskrav: en “varsling” i postkassa til så få naboer som mulig, og en liten annonse i hjørnet av side 43 i lokalavisa.

Dette er en lite strategisk arbeidsform – for både utbygger og innbygger. Gang etter gang opplever vi innbyggerfrustrasjon over saker til politisk behandling som “ingen” i nabolaget har hørt om – og utbyggerfrustrasjon fordi politikerne bremser eller stanser sakene på bakgrunn av naboklagene og seine innspill som kunne vært hentet inn mye tidligere – dersom man gadd å drive ordentlig medvirkning.

Vi i Venstre vil derfor kjempe hardt for å sette krav til, og belønne, tidligere medvirkning i planprosesser. Vi tror alle parter kommer bedre ut av at alle som er interessert i en sak starter dialogen så tidlig som mulig. Slik øker sjansen for at forslag er solid forankret før de kommer til politisk behandling, og da kan seile gjennom kommunestyret uten problemer – siden utbyggere, naboer og andre interesserte allerede er samsnakket og prosjektene er blitt tilpasset innsigelser og gode ideer underveis.

De beste beslutningene tar vi sammen: vanlige folk, politikere, næringsliv og organisasjoner. Du som innbygger i Drammen skal ikke være en kunde og passiv mottaker av kommunens tjenester. Vi i Venstre vil at du skal være en aktiv, deltakende borger, som er med og skaper ditt eget nærmiljø.

Stem på Venstre i dag hvis du vil ha mer medvirkning i Drammen kommune!

Av
Herman Ekle Lund, Emilie Ovnerud, Rune Fortun, Camilla Ulsund, Torhild Wibe, Espen Ovnerud
Toppkandidater, Drammen Venstre

Powered by Labrador CMS