MENINGER: Lars Krogsund
DNI Buskerud

NYTT RENSEANLEGG I NORDBYKOLLEN: Innsenderen er kritisk til planene.

En ny katastrofe som du og jeg må betale

MENINGER: De fleste har vel i disse dager mottatt faktura for vann og avløp fra kommunen. Og fått med seg økningen fra i fjor.

I år blir regningen for en «normalfamilie» på hele kr. 18645,-. Og dette er bare begynnelsen.

Ap og Høyre vedtok i fjor å bygge nytt renseanlegg i Nordbykollen. Med den begrunnelsen at dette var det billigste alternativet.

Dette tror ikke DNI noe på. Derfor foreslo vi i det siste kommunestyremøte å få dette kvalitetssikret slik at vi sikrer innbyggerne i Drammen mot skyhøye vann og avløps regninger i fremtiden.

Men dette ville de nevnte partier IKKE være med å gjøre. Med den unnskyldningen at dette er ferdig debattert og avgjort.

Renseanlegget er vedtatt bygget for 2,4 milliarder i 2021 kroner. Dersom denne prisen er riktig så betyr det en fremtidig vann og avløpskostnad på minimum kr 25.000,-. Og da har man lagt en rente på 2% til grunn for selve investeringen.

Det er vanskelig å se for seg at et slikt renseanlegg ikke vil koste betydelig mer. DNI ser ikke bort fra at den endelige prislappen vil bli det tredobbelte. Hvilket vil si at vann og avløp fort kan koste en vanlig familie opp imot kr 60.000,- per år. Eller kr 5000,- pr mnd.

Dette vil altså de to største partiene i Drammen ikke være med å diskutere. De vil heller stikke hodet i sanden og tro på det opprinnelige tallet. Akkurat det samme som de gjorde når de «vedtok» å bygge bybrua for kroner 680 mill. Den kommer til å koste ca 2 milliarder når den er ferdig.

DNI lover å holde deg oppdatert på alle de kommende budsjettsprekkene for rensanlegget. Allerede nå har kommunestyret vedtatt en «sprekk» på 12,5 mill, fra 37,5 mill til 50 mill. Og det kun til forprosjektering??!? Før spaden engang er satt i jorden.

Disse 12,5 mill utgjør alene totalt kr 121,- pr person i vår kommune. Det er veldig enkelt for politikerne å vedta slike kostnader da det ikke påvirker kommunebudsjettet.

Derimot så påvirker det, i stor grad, din og min lommebok, i form av økte vann og avløpsgebyrer. Siden dette driftes av kommunen etter selvkostprinsippet.

Av
Lars Krogsund
Leder i DNI Buskerud
Styremedlem i DNI Drammen
Og kommunestyrerepresentant

Powered by Labrador CMS