AVTALE: Høyres Tore Opdal Hansen (t.h.) blir ny fylkesordfører. Han er enig med f.v. Kjell Grønbeck (Krf), Lavrans Kierulf (Frp) og Roger Larsen (INP) om felles samarbeidsplattform.

Flertallssamarbeid klart i fylket med INP på laget

Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti var enige allerede før valget, men trengte to ekstra mandater for å komme i mål. Nå er avtalen med INP i boks og de nødvendige 24 mandatene for flertall sikret. 

Publisert Sist oppdatert

BUSKERUD: Dermed er det klart for comeback for Høyres Tore Opdal Hansen i ordførerstolen, denne gangen i fylkeskommunen og nye Buskerud fylke. Gruppeleder i Viken Frp, Lavrans Kierulf, blir varaordfører.

- Det har vært et godt og konstruktivt arbeid for å komme frem til en felles plattform for Buskerud. Jeg gleder meg til å ta fatt på den nye perioden i et nytt fylke. Vi ser på kultur, idrett og folkehelse og ønsker å sette fokus på dette i et eget utvalg, sier Tore Opdal Hansen fra Høyre.

Samtlige partier beskriver samtalene og forhandlingene som gemyttlige og uproblematiske. Det skal ikke ha vært nevneverdige utfordringer å bli enige med INP på noen områder.

- Vi har hatt veldig god kjemi og snakket godt sammen. Jeg synes det gikk veldig greit, sier Tore Opdal Hansen til DRM24.

I en programerklæring heter det at «den nye fylkeskommunen skal være kommunens beste venn og støtte opp om en positiv utvikling i kommunene. Fylket skal være en pådriver, ikke en bremsekloss. Det skal være en høy terskel for å gi innsigelser».

Nei til vindturbiner

På spørsmål fra DRM24 om hva INP har fått gjennomslag for i samarbeidet er det blant annet en garanti mot vindturbiner og vindkraft i Buskerud den neste fireårsperioden. Dette skal ikke ha bydd på store protester fra de øvrige.

- Det er en viktig flaggsak for INP og det er vi glade for å ha fått på plass. Vi håper det kan gi en viktig signaleffekt også til andre fylker, sier 2. kandidat Lars Stenberg i Viken INP til DRM24.

Han påpeker at det heller ikke ligger inne noen form for bompengefinansiering i samarbeidet, og mener at INP nå har landet den rette samarbeidskonstellasjonen.

1. kandidat Roger Larsen avkrefter at det blir noen «eksosgrå» politikk med INP på laget slik enkelte andre partier har hevdet.

- Da har de ikke lest partiprogrammet.

- Det skal lukte asfalt

Fremskrittspartiets Lavrans Kierulf er klar på at fokus på samferdsel og ta igjen vedlikeholdsetterslepet på veiene er noe som vil prege den kommende perioden, og folk vil merke.

- Det skal lukte asfalt, sier Kierulf til DRM24.

- Nå vil elevene også få et fritt skolevalg, med garanti mot lang reisevei samtidig som vi skal sette tryggheten til elevene i sentrum, sier Lavrans Kierulf fra Fremskrittspartiet.

Nådestøtet for kollektivfeltet i Kreftings gate?

En helt konkret ting som drammenserne kan komme til å merke som følge av maktskiftet er skjebnen til det forhatte kollektivfeltet i Kreftings gate, som har skapt ekstra lange køer i rushtrafikken.

Både Høyre og Frp har tidligere vært på krigsstien hva angår det kontroversielle kollektivfeltet, men saken har stoppet opp i fylkeskommunen. 

Med Høyre og Frp ved roret er ikke siste ord sagt, ifølge Kierulf.

- Vi har ikke dette i samarbeidsplattformen på detaljnivå, men det er naturlig at vi tar opp saken på nytt, sier Kierulf.

Fornøyd Krf

Også i Krf er stemningen god etter at avtalen var i boks. De har vært enige med INP om det aller meste.

- Jeg er strålende fornøyd, den neste fire års perioden vil sette økt fokus på elevveileder i skolen og styrke forebyggende arbeid på den psykiske helse blant barn og unge, sier Kjell Erland Grønbeck fra Kristelig folkeparti.

Powered by Labrador CMS