DELT: Høyres Fredrik Haaning (i midten) og Tor Tveter gikk imot fusjon, mens resten av kommunestyregruppa, herunder gruppeleder Kristin Surlien (t.v.) og Elly Thoresen (t.h.) stemte for.
DELT: Høyres Fredrik Haaning (i midten) og Tor Tveter gikk imot fusjon, mens resten av kommunestyregruppa, herunder gruppeleder Kristin Surlien (t.v.) og Elly Thoresen (t.h.) stemte for.

Ga endelig ja til Glitre-fusjon - intern uenighet i Høyre

I kommunestyremøtet mandag kveld ble det klart at Drammens folkevalgte ga et endelig ja til Glitre og Agder Energis fusjonsplaner. Høyre, som har skiftet standpunkt i saken før, ble delt under avstemningen.

Publisert Sist oppdatert

DRAMMEN: Etter flere omkamper og utsettelser sidene planene først var oppe til politisk behandling i fjor, ble det til slutt et klart flertall som godkjente planene med 38 stemmer for og 19 mot under kommunestyret mandag.

I tillegg til det splittet Høyre, var Fremskrittspartiet, Senterpartiet, Rødt og Nei til bomring mot planene.

Høyres tidligere ordførerkandidat Fredrik Haaning, som tidligere har vært en motstander av å selge unna «arvesølvet», sørget for å få hele prosessen utsatt i fjor i påvente av nye utredninger.

- Dette er etter min mening en av de viktigste avgjørelsene kommuestyret i Drammen tar på mange, mange tiår, sa Haaning fra talerstolen mandag.

- Håper jeg tar feil

Åpenbart har han landet på at han fortsatt ikke er overbevist over det han karakteriserte som en usikker fusjon, og poengterte fra talerstolen at Drammen vil miste kontrollen over selskapet.

- Eierandelen er ikke tilfredsstillende for meg, og det kan bli flere fusjoner i fremtiden. Jeg er opptatt av å sikre produksjon og distribusjon elektrisk kraft og ivareta Drammens eierinteresser i denne virksomheten. Jeg håper inderlig at jeg tar feil og at fusjonen blir bra for Drammen kommune og Glitre Energi, sa Haaning.

En fusjon vil for Drammen kommune medføre en betydelig mindre eierandel i det nye selskapet, enn de har i Glitre, hvor kommunen har full kontroll. Allikevel vil Drammen kommune bli den nest største eieren (13,66%) etter Statkraft, dersom selskapene fusjoneres. Styrene i de to selskapene anbefalte begge fusjonering i mai.

Glitre Energi AS eies i dag av Drammen kommune og Vardar med 50 prosent eierandel hver. Gjennom en fusjon blir selskapet Norges nest største nettselskap med ca. 300.000 nettkunder, samt den tredje største vannkraftprodusenten. Glitre Energi får 26,85 prosent eierandel i det nye selskapet, mens Agder Energi får 73,15 prosent.

Powered by Labrador CMS