DEMONSTRERER: Masud Gharahkhani har brukt rollen som stortingspresident til å angripe det iranske prestestyret. Det har ikke gått upåaktet hen hos det islamske regimet.
DEMONSTRERER: Masud Gharahkhani har brukt rollen som stortingspresident til å angripe det iranske prestestyret. Det har ikke gått upåaktet hen hos det islamske regimet.

Gharahkhani om nye protester fra Iran:
- Jeg vil fortsette

For andre gang på kort tid har den norske ambassadøren i Iran blitt kalt inn på teppet etter en ny markering fra stortingspresidenten. Norsk UD er foreløpig tause om situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

MENINGER: Før helga dukket iranskfødte Gharahkhani opp på iransk TV med en tale på persisk, hvor han henvendte seg direkte til Ayatollah Khamenei og ba han gå av som statsoverhode:Det gikk ikke upåaktet hos det iranske prestestyret, som reagerte med å kalle inn den norske ambassadøren i Iran, Sigvald Hauge, på teppet for andre gang på kort tid - som en «protest» mot det iranske myndigheter kaller «uakseptable uttalelser».

Ifølge det iranske nyhetsbyrået Fars fordømmer det iranske utenriksdepartementet det de kaller Masud Gharahkhanis «inngripen i Irans indre anliggender».

- I dette møtet ble uttalelsene fra presidenten for dette landets parlament i et intervju med en av opposisjonsmediene, til støtte for forstyrrelsene og hans inngripen i Irans indre anliggender, sterkt fordømt og avvist, skriver det iranske nyhetsbyrået, sitert av Reuters.

- Vil fortsette å være iranske demonstranters stemme

Mandag kveld publiserte Gharahkhani et slags svar på sosiale medier, hvor han holder opp en plakat, og skriver:

«Som stortingspresident står jeg opp for demokrati, frihet og menneskerettigheter, og det kommer jeg til å fortsette å gjøre. Unge mennesker i Iran risikerer livet for den samme frihet og demokrati som vi har i mitt land Norge. De krever rettferdighet og demokrati og blir møtt med kuler og vold. Jeg kommer til å fortsette å være deres stemme!»

Forrige gang den norske ambassadøren ble kalt inn på teppet, var da Gharahkhani postet en videobeskjed med tilsvarende budskap på sosiale medier hjemme fra verandaen på Åssiden i september.

Norsk UD har bekreftet det nye møtet mellom Iransk UD og norges ambassadør, men vil ikke kommentere saken ytterligere.

- Ambassadør Hauge gjorde rede for den norske regjeringens offisielle syn på Mahsa Amini-saken, uttaler UD overfor NRK.

Powered by Labrador CMS